Suroviny
- vepřový bůček (s kůží) 600 g
- česnek 2 stroužky
- cukr krupice 5 lžic
- voda 200 ml
- rybí omáčka 1 lžička
- vejce (4 slepičí nebo 12 křepelčích vajec)
- rýže (vařená,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (nebo mleté chilli)
Postup přípravy
- Bůček nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete a nechte pár minut odležet. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Cukr vsypte do hrnce a zahřívejte ho na středním stupni, až se začne rozpouštět a karamelizovat – pozor ať se nespálí. Jakmile zezlátne, opatrně do něj vlijte vodu, pozor, může začít prskat a z hrnce bude stoupat pára. Vložte bůček, přilijte rybí omáčku a přidejte česnek. Promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte, až bůček změkne. Trvá to zhruba 45 minut, ale záleží na velikosti kousků masa. Podle potřeby mírně podlijte vodou.
- Vejce uvařte natvrdo, slepičí trvají od bodu varu 9 minut, křepelčím stačí 2 minuty. Zchlaďte je ve studené vodě, oloupejte a přidejte k masu – křepelčí v celku, slepičí nakrájená na větší kousky. Povařte ještě 5 minut.
- Jarní cibulku nakrájejte nadrobno. Bůček podávejte s rýží posypaný jarní cibulkou.
PRIMA TIP: Tento pokrm se občas ochucuje i kokosem. Pokud tedy chcete, nahraďte část vody kokosovou vodou (čistou kokosovou vodou, ne mlékem).