Barbora Říhová

Vietnamský karamelizovaný bůček s vejci natvrdo

Moje hodnocení
23x

Vietnamci jedí bůček nejen jako tenké, dokřupava vypečené plátky masa se zeleninou a nudlemi v Bún chả, ale mnohem častěji jako kousky masa obalené v karamelu a pozvolna uvařené doměkka. Sladkost karamelu vyvažuje slanost rybí omáčky, kterou můžete podle chuti vyměnit za sójovou. Vizuální kontrast poskytují vejce, ať už se rozhodnete pro velká slepičí, nebo drobná křepelčí.

3 porce
60 minut
asijská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Bůček nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete a nechte pár minut odležet. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Cukr vsypte do hrnce a zahřívejte ho na středním stupni, až se začne rozpouštět a karamelizovat – pozor ať se nespálí. Jakmile zezlátne, opatrně do něj vlijte vodu, pozor, může začít prskat a z hrnce bude stoupat pára. Vložte bůček, přilijte rybí omáčku a přidejte česnek. Promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte, až bůček změkne. Trvá to zhruba 45 minut, ale záleží na velikosti kousků masa. Podle potřeby mírně podlijte vodou.
  3. Vejce uvařte natvrdo, slepičí trvají od bodu varu 9 minut, křepelčím stačí 2 minuty. Zchlaďte je ve studené vodě, oloupejte a přidejte k masu – křepelčí v celku, slepičí nakrájená na větší kousky. Povařte ještě 5 minut.
  4. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno. Bůček podávejte s rýží posypaný jarní cibulkou.

PRIMA TIP: Tento pokrm se občas ochucuje i kokosem. Pokud tedy chcete, nahraďte část vody kokosovou vodou (čistou kokosovou vodou, ne mlékem).

Zdroj receptu

Barbora Říhová

Rebarboras kitchen Barbora Říhová

Od roku 2016 píše blog reBarbora’s kitchen, na kterém představuje sladké i slané dobroty. Objevíte zde třeba lahodné turecké pokrmy, které u nás nejsou moc známé a je to škoda. Ve světě se inspirovala i při přípravě Vajíčkové kuchařky. Najdete v ní spoustu báječných jídel z této lokální superpotraviny, kterou ale znají po celém světě. Z vajec vykouzlíte skvělé snídaně, obědy i večeře, i úžasné dezerty.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů