Barbora Říhová

Vietnamský karamelizovaný bůček s vejci natvrdo

Moje hodnocení
5x

Vietnamci jedí bůček nejen jako tenké, dokřupava vypečené plátky masa se zeleninou a nudlemi v Bún chả, ale mnohem častěji jako kousky masa obalené v karamelu a pozvolna uvařené doměkka. Sladkost karamelu vyvažuje slanost rybí omáčky, kterou můžete podle chuti vyměnit za sójovou. Vizuální kontrast poskytují vejce, ať už se rozhodnete pro velká slepičí, nebo drobná křepelčí.

3 porce
60 minut
asijská

Suroviny

  • vepřový bůček (vepřový bůček s kůží) 600 g
  • česnek 2 stroužky
  • cukr krupice 5 lžic
  • voda 200 ml
  • rybí omáčka 1 lžička
  • 4 slepičí nebo 12 křepelčích vajec
  • sůl a čerstvě namletý pepř nebo mleté chilli
  • jarní cibulky k podávání 2 ks
  • vařená rýže k podávání

Postup přípravy

  1. Bůček nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete a nechte pár minut odležet. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Cukr vsypte do hrnce a zahřívejte ho na středním stupni, až se začne rozpouštět a karamelizovat – pozor ať se nespálí. Jakmile zezlátne, opatrně do něj vlijte vodu, pozor, může začít prskat a z hrnce bude stoupat pára. Vložte bůček, přilijte rybí omáčku a přidejte česnek. Promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte, až bůček změkne. Trvá to zhruba 45 minut, ale záleží na velikosti kousků masa. Podle potřeby mírně podlijte vodou.
  3. Vejce uvařte natvrdo, slepičí trvají od bodu varu 9 minut, křepelčím stačí 2 minuty. Zchlaďte je ve studené vodě, oloupejte a přidejte k masu – křepelčí v celku, slepičí nakrájená na větší kousky. Povařte ještě 5 minut.
  4. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno. Bůček podávejte s rýží posypaný jarní cibulkou.

PRIMA TIP: Tento pokrm se občas ochucuje i kokosem. Pokud tedy chcete, nahraďte část vody kokosovou vodou (čistou kokosovou vodou, ne mlékem).

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Říhová

Rebarboras kitchen Barbora Říhová

Od roku 2016 píše blog reBarbora’s kitchen, na kterém představuje sladké i slané dobroty. Objevíte zde třeba lahodné turecké pokrmy, které u nás nejsou moc známé a je to škoda. Ve světě se inspirovala i při přípravě Vajíčkové kuchařky. Najdete v ní spoustu báječných jídel z této lokální superpotraviny, kterou ale znají po celém světě. Z vajec vykouzlíte skvělé snídaně, obědy i večeře, i úžasné dezerty.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty