reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Vietnamský karamelizovaný bůček s vejci natvrdo
Autor: Vajíčková kuchařka Vietnamský karamelizovaný bůček s vejci natvrdo

Vietnamský karamelizovaný bůček s vejci natvrdo

Hodnoceno: 3x
Vietnamci jedí bůček nejen jako tenké, dokřupava vypečené plátky masa se zeleninou a nudlemi v Bún chả, ale mnohem častěji jako kousky masa obalené v karamelu a pozvolna uvařené doměkka. Sladkost karamelu vyvažuje slanost rybí omáčky, kterou můžete podle chuti vyměnit za sójovou. Vizuální kontrast poskytují vejce, ať už se rozhodnete pro velká slepičí, nebo drobná křepelčí.
do 1 hodiny
3–4 porce

reklama

reklama

reklama

Postup

  1. Bůček nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete a nechte pár minut odležet. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. 
  2. Cukr vsypte do hrnce a zahřívejte ho na středním stupni, až se začne rozpouštět a karamelizovat – pozor ať se nespálí. Jakmile zezlátne, opatrně do něj vlijte vodu, pozor, může začít prskat a z hrnce bude stoupat pára. Vložte bůček, přilijte rybí omáčku a přidejte česnek. Promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte, až bůček změkne. Trvá to zhruba 45 minut, ale záleží na velikosti kousků masa. Podle potřeby mírně podlijte vodou. 
  3. Vejce uvařte natvrdo, slepičí trvají od bodu varu 9 minut, křepelčím stačí 2 minuty. Zchlaďte je ve studené vodě, oloupejte a přidejte k masu – křepelčí v celku, slepičí nakrájená na větší kousky. Povařte ještě 5 minut. 
  4. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno. Bůček podávejte s rýží posypaný jarní cibulkou. 

PRIMA TIP: Tento pokrm se občas ochucuje i kokosem. Pokud tedy chcete, nahraďte část vody kokosovou vodou (čistou kokosovou vodou, ne mlékem).

Vietnamský karamelizovaný bůček s vejci natvrdo
Autor: Vajíčková kuchařka Vietnamský karamelizovaný bůček s vejci natvrdo

Vajíčková kuchařka
Barbora Říhová

Od roku 2016 píše blog reBarbora’s kitchen, na kterém představuje sladké i slané dobroty. Objevíte zde třeba lahodné turecké pokrmy, které u nás nejsou moc známé a je to škoda. Ve světě se inspirovala i při přípravě Vajíčkové kuchařky. Najdete v ní spoustu báječných jídel z této lokální superpotraviny, kterou ale znají po celém světě. Z vajec vykouzlíte skvělé snídaně, obědy i večeře, i úžasné dezerty. 

Vydalo nakladatelství CPress. 

reklama

Související témata: bůček , vejce natvrdo , Hlavní jídla , Asijská kuchyně

reklama