Suroviny
- majonéza 75 ml
- smetana ke šlehání 35 ml
- citronová šťáva z 1 citronu
- želatina 2 plátky
- vejce (čerstvá, uvařená do poloměkka (cca 7–8 minut)) 6 ks
- šunkový salám 35 g
- nakládaná zeleninová směs (hotový výrobek, např. Moravanka) 150–200 g
- cibule 1 ks
- kyselé okurky 1 ks
- bylinky (čerstvé )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Formu na srnčí hřbet nebo chlebíčkovou vyložte fólií. Majonézu rozšlehejte se smetanou, osolte ji, opepřete a dochuťte citronovou šťávou.
- Želatinu nechte máčet ve studené vodě, až nabobtná, pak ji mírně zahřejte, až se zcela rozpustí. Nechte zchladnout a pak zašlehejte k majonéze. Nakrájejte tři vejce, zbylá nechte v celku.
- Na dno formy rozložte polovinu nakrájených vajec, scezené zeleniny, nakrájeného salámu, cibule a okurky a případně nakrájené bylinky. Zalijte polovinou majonézy se želatinou.
- Doprostřed vyskládejte celá vejce, přidejte zbytek ostatních surovin a zalijte zbylou směsí. Formu nechte v ledničce chladit asi 3 hodiny, pak tlačenku opatrně vyklopte a podávejte ji nakrájenou na plátky.
Zbyla vám z koledy vejce uvařená natvrdo? Připravte z nich jednoduchou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE