Skvělá vaječná tlačenka

Moje hodnocení
65x

Od první republiky po poválečná léta se slavnostní tabule bez vaječné tlačenky neobešla. Pak tak nějak upadla v zapomnění – až si ji uděláte, také se budete ptát, proč se tak stalo. A už to znovu nedopustíte. Se zeleným salátem a čerstvým pečivem je to krásný a lehký jarní oběd a jako pohoštění na párty udělá také velký dojem.

4 porce
30 minut
česká

Suroviny

  • majonéza 75 ml
  • smetana ke šlehání 35 ml
  • šťáva z 1 citronu
  • želatina 2 plátky
  • čerstvá vejce, uvařená do poloměkka (cca 7–8 minut) 6 ks
  • šunkový salám 35 g
  • sterilovaná zelenina (hotový výrobek, např. Moravanka) 150–200 g
  • cibule 1 ks
  • kyselá okurka 1 ks
  • čerstvé bylinky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Formu na srnčí hřbet nebo chlebíčkovou vyložte fólií. Majonézu rozšlehejte se smetanou, osolte ji, opepřete a dochuťte citronovou šťávou.
  2. Želatinu nechte máčet ve studené vodě až nabobtná, pak ji mírně zahřejte, až se zcela rozpustí. Nechte zchladnout a pak zašlehejte k majonéze. Nakrájejte tři vejce, zbylá nechte vcelku.
  3. Na dno formy rozložte polovinu nakrájených vajec, scezené zeleniny, nakrájeného salámu, cibule a okurky a případně nakrájené bylinky. Zalijte polovinou majonézy se želatinou.
  4. Doprostřed vyskládejte celá vejce, přidejte zbytek ostatních surovin a zalijte zbylou směsí. Formu nechte v ledničce chladit asi 3 hodiny, pak tlačenku opatrně vyklopte a podávejte ji nakrájenou na plátky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty