Zamilovali jste si zázvor a rádi byste ho do svého jídelníčku zařadili častěji? Není problém! Tento štiplavý kořen má široké využití v asijské kuchyni, ale jíst ho můžete prakticky i jen tak. Projděte si náš víkendový výběr a dejte vědět, co to bude tentokrát.
Štiplavý zázvor: perfektní do čaje, pro nakládání i jako klíčová surovina hlavních jídel
Začneme receptem, který možná všichni znáte - resp. ne recept samotný, ale jeho výsledek. Nakládaný zázvor! Běžně se servíruje k sushi, ale můžete si ho dopřát i při jiné příležitosti. Je to taková chuťová bombička, která rozzáří každý pokrm, navíc je to zdraví prospěšná superpotravina, která vám pomůže s trávením i proti zánětu.
Následují polévky, které v aktuálním počasí rozhodně přijdou vhod. A i kdyby se v příštím týdnu objevilo babí léto, taková dýňovka nebo vývar se zázvorem se neztratí. Postaví vás na nohy během nachlazení a zahřeje.
Koho chladnější počasí nezaskočí, může vyzkoušet zázvorovou limonádu podle videoreceptu:
Nebo si vybrat některý z dalších nápojových nebo chuťovkových receptů, které jsme pro vás nastřádali. Takovou dobrotu, která osvěží, ale třeba i pomůže se zažíváním. Máme pro vás limonády, sirupy, ale také likéry. Nebo třeba zázvorovou zavařeninu či kandovaný zázvor.
A kdo chce typicky zdravé recepty, může vyzkoušet zázvorové želé nebo čaj, který je zázvoru opravdu plný.
Jak to s tím zázvorem ale vlastně je? V čem je tak specifický? Zázvor je spojován především s asijskou a indickou kuchyní. Jeho jemně pikantní štiplavost a specifické aroma má ale širší kulinářské uplatnění, jak je vidět. Počtěte si více o účincích tohoto kořene.
A na závěr nechybí několik hlavních jídel, u kterých se vám budou sbíhat sliny. Především jde o maso se zázvorem, konkrétně kuřecí. Ale nechybí ani kari, saláty nebo třeba nevšední zpracování slávek. Tak jdete do toho?
Zdroj: autorský text
redaktorka FTV Prima