Suroviny
Postup přípravy
- Zázvor oloupejte, jde to velmi dobře obyčejnou škrabkou na brambory. Nakrájejte ho do vyššího pekáče na tenké plátky (cca 3mm).
- Z dobře omytých citrusů okrájejte kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky (cca 1x1 cm) a přidejte k zázvoru spolu s kořením.
- Skořici rozlámejte na menší kusy. Z okrájené citrusové kůry ještě odřízněte bílou hořkou slupku, žlutou kůru nakrájejte na tenké proužky a vhoďte ke směsi.
- Vše zasypte třtinovým cukrem, zalijte vodou do výše směsi a vložte přikryté do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Pečte zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené. Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence.
- Nakonec přidejte 2 lžíce rumu, promíchejte a horké plňte do sklenic. Uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte takto zcela zchladnout.
- Pokud si budete chtít udělat čaj , stačí na 250ml hrnek cca 2–3 lžičky směsi včetně šťávy, které zalijete pouze vroucí vodou. Směs je hodně koncentrovaná a štiplavá, tak opatrně.
Pečený zázvorový čaj s citrusy 2 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno