Suroviny
- mladá cibulka (nemusí být) 4 ks
- šalotka 2 ks
- česnek 4 stroužky
- kuřecí stehenní řízky 400 g
- Kokosový olej 1 a 1/2 lžíce
- hnědý cukr 3 lžičky
- zázvor (čerstvý) 70 g
- kokosová voda 150 ml
- červené chilli papričky (ptačí oko) 2–4 ks
- rybí omáčka 2 lžíce
- černý pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
- rýže (dušená, k podávání)
- salát (a zelenina k podávání)
Postup přípravy
- Jarní cibulky nakrájejte podélně na plátky, namočte je do studené vody a nechte je zkroutit.
- Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte šalotky na tlusté plátky a česnek najemno. Maso nakrájejte na kousky o velikosti sousta.
- V hluboké větší pánvi rozehřejte ½ lžíce oleje na mírném stupni. Vsypte šalotky a opečte je dozlatova, pak přidejte česnek a restujte 20 vteřin. Šalotky a česnek vyjměte děrovanou naběračkou do misky, olej ponechte v pánvi.
- Do pánve přilijte zbylý olej, zvyšte teplotu na střední a vsypte cukr. Nechte ho bez míchání zkaramelizovat, trvá to 3 až 4 minuty. Pečlivě ho hlídejte, aby příliš neztmavl. Jakmile zezlátne, přidejte kousky masa a nechte je 2 minuty opékat z jedné strany.
- Mezitím oloupejte zázvor a nakrájejte ho na nudličky julienne. Maso obraťte, přidejte zázvor a nechte ještě 2 minuty bez míchání smažit. Podlijte kokosovou vodou, přidejte šalotky, česnek, chilli papričky, rybí omáčku a pepř. Pánev přiklopte, ztlumte teplotu a vařte 10 minut. Pak sejměte poklici a vařte ještě 10 až 15 minut, až se odpaří většina tekutiny. Maso by mělo být šťavnaté a omáčka lepkavá.
- Maso s omáčkou obložte jarními cibulkami a podávejte s rýží a spoustou zeleniny.
PRIMA TIP: Chilli papričky ptačí oko, zvané též Bird’s eye rostou po celé jihovýchodní Asii, a tak se nelze divit, že je najdete v téměř každém asijském receptu. Vypadají velice dekorativně a mohou vás zaskočit svou ostrostí. Před přidáním do jídla raději kousek ochutnejte. Pokud nespotřebujete všechny, můžete je uložit do mrazáku, při sušení spíše zplesniví.
Vyzkoušejte také oblíbené Bún bò Nam Bô podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE