Suroviny
- mladá cibulka (nemusí být) 4 ks
- šalotka 2 ks
- česnek 4 stroužky
- kuřecí stehenní řízky 400 g
- Kokosový olej 1 a 1/2 lžíce
- hnědý cukr 3 lžičky
- zázvor (čerstvý) 70 g
- kokosová voda 150 ml
- červené chilli papričky (ptačí oko) 2–4 ks
- rybí omáčka 2 lžíce
- černý pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
- rýže (dušená, k podávání)
- salát (a zelenina k podávání)
Postup přípravy
- Jarní cibulky nakrájejte podélně na plátky, namočte je do studené vody a nechte je zkroutit.
- Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte šalotky na tlusté plátky a česnek najemno. Maso nakrájejte na kousky o velikosti sousta.
- V hluboké větší pánvi rozehřejte ½ lžíce oleje na mírném stupni. Vsypte šalotky a opečte je dozlatova, pak přidejte česnek a restujte 20 vteřin. Šalotky a česnek vyjměte děrovanou naběračkou do misky, olej ponechte v pánvi.
- Do pánve přilijte zbylý olej, zvyšte teplotu na střední a vsypte cukr. Nechte ho bez míchání zkaramelizovat, trvá to 3 až 4 minuty. Pečlivě ho hlídejte, aby příliš neztmavl. Jakmile zezlátne, přidejte kousky masa a nechte je 2 minuty opékat z jedné strany.
- Mezitím oloupejte zázvor a nakrájejte ho na nudličky julienne. Maso obraťte, přidejte zázvor a nechte ještě 2 minuty bez míchání smažit. Podlijte kokosovou vodou, přidejte šalotky, česnek, chilli papričky, rybí omáčku a pepř. Pánev přiklopte, ztlumte teplotu a vařte 10 minut. Pak sejměte poklici a vařte ještě 10 až 15 minut, až se odpaří většina tekutiny. Maso by mělo být šťavnaté a omáčka lepkavá.
- Maso s omáčkou obložte jarními cibulkami a podávejte s rýží a spoustou zeleniny.
PRIMA TIP: Chilli papričky ptačí oko, zvané též Bird’s eye rostou po celé jihovýchodní Asii, a tak se nelze divit, že je najdete v téměř každém asijském receptu. Vypadají velice dekorativně a mohou vás zaskočit svou ostrostí. Před přidáním do jídla raději kousek ochutnejte. Pokud nespotřebujete všechny, můžete je uložit do mrazáku, při sušení spíše zplesniví.
G kho gng Kuře na zázvoru s karamelem a kokosovou vodou Zdroj: Chuť Vietnamu
Vyzkoušejte také oblíbené Bún bò Nam Bô podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE