Chuť Vietnamu

Gà kho gừng – Kuře na zázvoru s karamelem a kokosovou vodou

Moje hodnocení
2x

Slovo kho v názvu odkazuje na techniku, při které se maso nejprve zprudka opeče a pak se pomalu dusí pod pokličkou, aby změklo. Karamel dodá masu sladkost a oblíbenou lepkavost, zázvor štiplavost a chilli paprička pikantnost. Šarmantní hřejivá večeře pro dva nebo pro partu přátel se navíc uvaří skoro bez vašeho dohledu.

2 porce
45 minut
větnamská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Jarní cibulky nakrájejte podélně na plátky, namočte je do studené vody a nechte je zkroutit.
  2. Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte šalotky na tlusté plátky a česnek najemno. Maso nakrájejte na kousky o velikosti sousta.
  3. V hluboké větší pánvi rozehřejte ½ lžíce oleje na mírném stupni. Vsypte šalotky a opečte je dozlatova, pak přidejte česnek a restujte 20 vteřin. Šalotky a česnek vyjměte děrovanou naběračkou do misky, olej ponechte v pánvi.
  4. Do pánve přilijte zbylý olej, zvyšte teplotu na střední a vsypte cukr. Nechte ho bez míchání zkaramelizovat, trvá to 3 až 4 minuty. Pečlivě ho hlídejte, aby příliš neztmavl. Jakmile zezlátne, přidejte kousky masa a nechte je 2 minuty opékat z jedné strany.
  5. Mezitím oloupejte zázvor a nakrájejte ho na nudličky julienne. Maso obraťte, přidejte zázvor a nechte ještě 2 minuty bez míchání smažit. Podlijte kokosovou vodou, přidejte šalotky, česnek, chilli papričky, rybí omáčku a pepř. Pánev přiklopte, ztlumte teplotu a vařte 10 minut. Pak sejměte poklici a vařte ještě 10 až 15 minut, až se odpaří většina tekutiny. Maso by mělo být šťavnaté a omáčka lepkavá.
  6. Maso s omáčkou obložte jarními cibulkami a podávejte s rýží a spoustou zeleniny.
PRIMA TIP: Chilli papričky ptačí oko, zvané též Bird’s eye rostou po celé jihovýchodní Asii, a tak se nelze divit, že je najdete v téměř každém asijském receptu. Vypadají velice dekorativně a mohou vás zaskočit svou ostrostí. Před přidáním do jídla raději kousek ochutnejte. Pokud nespotřebujete všechny, můžete je uložit do mrazáku, při sušení spíše zplesniví.

Vyzkoušejte také oblíbené  Bún bò Nam Bô podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chuť Vietnamu

Luu Uyen Chuť Vietnamu

Ze všech asijských kuchyní potřebujete na tu vietnamskou nejméně exotických surovin. Stačí jen pár specialit, které koupíte v každé večerce, a z běžných potravin vykouzlíte úžasně voňavé, hřejivé, syté a lahodné pokrmy. Podrobně popsaný postup vás povede krok za krokem. Autorka Luu Uyen spojuje své vietnamské kořeny a chuť dětství se zkušenostmi psaní o jídle. U každého receptu doporučuje různé variace tak, abyste mohli pokrm obměnit nebo uvařit z toho, co zrovna seženete. Vietnamské recepty jsou tak chutné díky vyvážení sladké, kyselé, slané, hořké, ostré a umami chuti a díky této knize se to perfektně naučíte.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty