Suroviny
- jarní cibulka (nahrubo nakrájené) 8 ks
- zázvor (čerstvý, jemně nastrouhaný) 2,5 lžíce
- česnek (nahrubo nakrájený) 10 stroužků
- celé kuře (očištěné ) 1 ks (1,6 kg)
- sójová omáčka (světlá) 3 lžíce
- čínské víno (Shaoxing) 3 lžíce
- kuřecí vývar 250 g
- cukr krupice 1,5 lžíce
- chilli papričky (zelené nebo dlouhé červené, bez semínek, nahrubo nakrájené) 3 ks
- limetková šťáva 2 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
K podávání
- rýže (dušená )
- sójová omáčka (kecap manis (sladká sójová omáčka))
- salátová okurka (plátky)
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Jarní cibulku, zázvor a česnek rozmixujte nahrubo v kuchyňském robotu, poté dejte čtvrtinu do pomalého hrnce a další čtvrtinou naplňte kuře. Kuře vložte prsní stranou nahoru do pomalého hrnce a polovinu sójové omáčky a polovinu čínského vína vlijte do kuřete.
- Do mísy dejte zbytek sójové omáčky a čínského vína, 2 lžičky cukru, lžičku soli a 2,75 l vody a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs nalijte do pomalého hrnce a vařte 6 hodin na nízkém stupni. Vypněte pomalý hrnec a nechte 30 minut odstát.
- Na chilli omáčku přidejte do kuchyňského robota chilli papričky, limetkovou šťávu, sezamový olej, 2 lžíce vody a trochu soli. Rozmixujte dohladka a dejte stranou.
- Vyndejte kuře z pomalého hrnce a udržujte ho teplé. Vývar přeceďte přes jemné síto do hrnce a přiveďte k varu.
- Kuře podávejte s vývarem, rýží, kecap manis, plátky okurky a chilli omáčkou.
- NA SPORÁKU: Jarní cibulku, zázvor a česnek rozmixujte nahrubo v kuchyňském robotu, poté dejte čtvrtinu do velkého hrnce. Kuře vložte prsní stranou dolů do hrnce a naplňte ho čtvrtinou směsi s cibulkou, polovinou sójové omáčky a polovinou čínského vína.
- Do mísy dejte zbytek sójové omáčky a čínského vína, 2 lžičky cukru, lžičku soli a 2,75 l vody a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs nalijte do hrnce. Vařte 30 minut na velmi nízké teplotě, poté kuře obraťte, částečně zakryjte pokličkou a vařte 45 minut. Nenechte vývar, aby se začal vařit nebo mírně vařit. Kuře opět obraťte, dejte hrnec stranou, přiklopte pokličkou a nechte 30 minut odstát.
- Na chilli omáčku přidejte do kuchyňského robota chilli papričky, limetkovou šťávu, sezamový olej, 2 lžíce vody a trochu soli. Rozmixujte dohladka a dejte stranou.
- Vyndejte kuře z hrnce a udržujte ho teplé. Vývar přeceďte přes jemné síto do druhého hrnce a přiveďte k varu.
- Kuře podávejte s vývarem, rýží, kecap manis, plátky okurky a chilli omáčkou.
Kuře se zázvorem, jarními cibulkami a aromatickým vývarem z pomalého hrnce Zdroj: Zdravá jídla z pomalého hrnce
Kuře se zázvorem, jarními cibulkami a aromatickým vývarem z pomalého hrnce Zdroj: Zdravá jídla z pomalého hrnce