Dresink:
- sezamový olej 60 ml
- olivový olej 60 ml
- sójová omáčka 60 ml
- rýžový ocet (lze nahradit 45 ml bílého vinného octa) 50 ml
- med 15 g
- zázvor (čerstvý) 20 g
- chilli vločky 1/2 lžičky
- pepř
- sůl
Salát:
- soba nudle (neuvařené) 150 g
- červené zelí 150 g
- bílé zelí 150 g
- červená kapie 1 ks
- mrkev 1 ks
- jarní cibulka (pouze nať) 2 ks
- edamame boby (vyloupané množství; cca 250 g lusků) 150 g
- chilli papričky 1 ks
- kešu 100 g
- černá sezamová semínka 20 g
- koriandr (čerstvý)
Postup přípravy:
- Jako první si připravte dresink, aby se jeho chutě stihly hezky proležet. Sezamový a olivový olej nalijte do velké mísy. Přilijte sójovou omáčku, ocet a med a vše dobře promíchejte.
- Zázvor očistěte a prolisujte tak, abyste z něj získali šťávu – například pomocí lisu na česnek. Tuto šťávu přilijte do dresinku.
- Na závěr omáčku dochuťte chilli, pepřem a solí. Nyní připravte zeleninu. Obě zelí očistěte a najemno nakrouhejte. Pak je v rukou lehce pomačkejte. Papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji na nudličky.
- Mrkev očistěte a nakrájejte na julienne (na nudličky). Nať jarní cibulky nakrájejte na kolečka. Edamame uvařte dle návodu a vyloupněte.
- Vše vložte do misky a dobře promíchejte, aby zelenina byla rovnoměrně rozložená. Kešu lehce opražte na pánvi – od kešu na rozpálené pánvi neodcházejte, ořechy se praží velmi rychle a mohly by se rychle spálit, proto je několikrát během pražení vařečkou promíchejte.
- Nudle uvařte, sceďte a zalijte studenou vodou, abyste je zchladili a zastavili tak proces vaření. Pak je přidejte do misky s dresinkem.
- Vše dobře promíchejte, aby dresink nudle hezky obalil. Poté k nudlím přisypte promíchanou zeleninu a opražené kešu ořechy. Vše dobře promíchejte.
- Koriandr omyjte, otrhejte listy a lehce je pokrájejte. Pak jimi posypte salát a na závěr ho dozdobte sezamovými semínky.
Pusťte si videorecept na asijské nudle:
Kompletní recept najdete ZDE: Asijské nudle se zeleninou
Nebo mrkněte na recepty se soba nudlemi: