Suroviny
- dýně (např. máslová, nakrájená na kousky) 1 kg
- kandovaný zázvor (nakrájený nahrubo) 150 g
- zázvor 1 lžička
- cukr krupice 900 g
- citronová kůra 1
- pomerančová kůra 1
Postup přípravy
- Kousky dýně, oba druhy zázvoru, cukr a citronovou a pomerančovou kůru dejte do kastrolu, v němž budete zavařovat. Dobře promíchejte a nechte přes noc macerovat.
- Přidejte 100 ml vody, opět dobře promíchejte a kastrol postavte na mírný plamen. Pozvolna vařte za stálého promíchávání, až se všechen cukr rozpustí. Přidejte citronovou a pomerančovou šťávu, uveďte do varu a zavařeninu nechte probublávat, až dosáhne požadované konzistence, trvá to asi 25 až 30 minut. Nechte ji 10 minut chladnout, pak vlijte do ještě teplých vysterilizovaných sklenic a ještě zahorka uzavřete.
- Zavařeninu uchovávejte na chladném suchém místě a do roka spotřebujte.