Suroviny
- zázvor (nejlépe mladý) 300 g
- rýžový ocet 130 ml
- voda (vroucí) 120 ml
- med (nebo javorový sirup) 80 g
- mořská sůl 1 lžička
Jak využít nakládaný zázvor v kuchyni
- Nakládaný zázvor je nezbytný při servírování všech druhů sushi. Pojídá se mezi jednotlivými kousky, aby se tzv. vyčistila chuť.
- Můžete ho ale použít i při přípravě různých asijských stir-fry. Tam se obvykle do základu používá nasekaný čerstvý zázvor, ale i ten nakládaný funguje skvěle a dodá jídlu švih.
- Osvěžte různé poke a Buddha bowls, v kterých lžička nakládaného zázvoru dokáže divy a perfektně podpoří například chuť pečeného lososa nebo kousky kuřete.
- Nakládaný zázvor se uplatní i při přípravě nápojů. Můžete ho přidat do horkého čaje nebo dokonce do koktejlů.
- A na závěr malé doporučení. Klidně si dejte nakládaný zázvor samotný. Stačí pár plátků, které podpoří trávení, zaženou únavu a spraví chuť.
Postup přípravy
- Nejlepší je mladý zázvor s růžovými výhonky, ale na ten v obchodech narazíte vzácně. Poohlédněte se alespoň po větších kusech zázvoru, které se vám budou lépe loupat i krájet. Oddenky zázvoru nejsnadněji oloupete malou lžičkou. Poté ho nastrouhejte na co nejtenčí plátky škrabkou na brambory nebo pomocí mandolíny.
- Tenké plátky zázvoru vložte do menší důkladně vymyté sklenice, ke které máte víčko.
- Přidejte rýžový ocet, horkou vodu, med a sůl a vše dobře promíchejte, až se sůl a med rozpustí.
- Nádobu uzavřete a nechte 1 hodinu stát při pokojové teplotě, poté ji uložte alespoň na 4 hodiny do chladničky odležet, než bude zázvor připraven ke konzumaci. V lednici vám ale takto vydrží až 2 měsíce, jen se vždy ujistěte, že zázvor vyndáváte čistým náčiním, abyste do nádoby nezanesli bakterie.
Připravte doma sushi podle návodného videoreceptu a podávejte k němu vlastnoručně naložený zázvor