redakce Prima FRESH

Rychle nakládaný zázvor ve sladkokyselém nálevu

Moje hodnocení
1x

Jakmile tento rychle nakládaný zázvor jednou vyzkoušíte, budete ho připravovat znova a znova. Je to taková chuťová bombička, která rozzáří každý pokrm, navíc je to zdraví prospěšná superpotravina, která vám pomůže s trávením i proti zánětu.

8 porcí
20 minut
japonská

Suroviny

Jak využít nakládaný zázvor v kuchyni

  • Nakládaný zázvor je nezbytný při servírování všech druhů sushi. Pojídá se mezi jednotlivými kousky, aby se tzv. vyčistila chuť.
  • Můžete ho ale použít i při přípravě různých asijských stir-fry. Tam se obvykle do základu používá nasekaný čerstvý zázvor, ale i ten nakládaný funguje skvěle a dodá jídlu švih.
  • Osvěžte různé poke a Buddha bowls, v kterých lžička nakládaného zázvoru dokáže divy a perfektně podpoří například chuť pečeného lososa nebo kousky kuřete.
  • Nakládaný zázvor se uplatní i při přípravě nápojů. Můžete ho přidat do horkého čaje nebo dokonce do koktejlů.
  • A na závěr malé doporučení. Klidně si dejte nakládaný zázvor samotný. Stačí pár plátků, které podpoří trávení, zaženou únavu a spraví chuť.

Postup přípravy

  1. Nejlepší je mladý zázvor s růžovými výhonky, ale na ten v obchodech narazíte vzácně. Poohlédněte se alespoň po větších kusech zázvoru, které se vám budou lépe loupat i krájet. Oddenky zázvoru nejsnadněji oloupete malou lžičkou. Poté ho nastrouhejte na co nejtenčí plátky škrabkou na brambory nebo pomocí mandolíny.
  2. Tenké plátky zázvoru vložte do menší důkladně vymyté sklenice, ke které máte víčko.
  3. Přidejte rýžový ocet, horkou vodu, med a sůl a vše dobře promíchejte, až se sůl a med rozpustí.
  4. Nádobu uzavřete a nechte 1 hodinu stát při pokojové teplotě, poté ji uložte alespoň na 4 hodiny do chladničky odležet, než bude zázvor připraven ke konzumaci. V lednici vám ale takto vydrží až 2 měsíce, jen se vždy ujistěte, že zázvor vyndáváte čistým náčiním, abyste do nádoby nezanesli bakterie.

Připravte doma sushi podle návodného videoreceptu a podávejte k němu vlastnoručně naložený zázvor

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty