Chuť Vietnamu

Gà nướng – Vietnamské pečené kuře se zázvorem a citronem s restovanou zeleninou

Moje hodnocení
1x

Pikantní zázvor, kyselý citron, ostré chilli papričky a sladký lepkavý med společně promění kuřecí stehna ve velice harmonickou večeři, kterou zvládnete i po příchodu z práce. Podobně rozehraje tento pestrý kvartet i kuřecí křídla nebo vepřová žebírka, jen to potrvá trochu déle. Podávejte s dušenou rýží a zeleninou podle chuti.

4 porce
90 minut
větnamská

Maso

Zelenina

K podávání

  • dušená rýže
  • Sušené chilli papričky
  • chilli olej

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte nebo nasekejte do misky. Přidejte sušené chilli vločky a sójovou omáčku a promíchejte.
  2. Stehna rozdělte v kloubu na spodní a horní kousky, větší můžete ještě rozkrojit. Obalte je v marinádě a rozložte je v mírných rozestupech do pekáče. Cibule oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Z citronu nastrouhejte najemno kůru do rendlíku a citron nakrájejte na tenčí plátky, které rozdělte mezi maso.
  3. Maso pečte v předehřáté troubě 15 minut. Zlehka ho podlijte vodou nebo vypečenou šťávou a pečte ještě 20 minut doměkka. Mezitím uvařte ve vroucí vodě 5 minut brokolici, 3 minuty kadeřávek a fazolky, akorát na skus. Slijte ji a po chvíli nakrájejte kadeřávek na nudličky, brokolici rozdělte na růžičky a fazolky překrojte na třetiny.
  4. Upečené maso vytáhněte, šťávu slijte do rendlíku s citronovou kůrou a pekáč vraťte do trouby. K šťávě přimíchejte med a máslo a zahřívejte ji na středním stupni, až se zhruba třetina tekutiny odpaří.
  5. Maso přelijte rovnoměrně medovou omáčkou a nechte ho ještě 5 až 10 minut péct. Zapíchněte špičku nože do nejsilnější části masa a pokud vytéká ven čirá šťáva, je maso dostatečně upečené. Vytáhněte ho z trouby a nechte v pekáči 5 minut odpočívat.
  6. Mezitím oloupejte šalotku a česnek a nakrájejte je na plátky. V hluboké pánvi zahřívejte máslo a olej na středním stupni. Přidejte šalotku a opékejte ji dozlatova, pak vsypte česnek a restujte ho za stálého míchání pár vteřin. Přidejte zeleninu, zlehka ji podlijte vodou, osolte, opepřete a za stálého prohazování v pánvi opékejte 5 minut.
  7. Kousky masa podávejte s restovanou zeleninou a dušenou rýží ozdobené sušenými chilli papričkami nebo chilli olejem.

Vyzkoušejte také výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chuť Vietnamu

Luu Uyen Chuť Vietnamu

Ze všech asijských kuchyní potřebujete na tu vietnamskou nejméně exotických surovin. Stačí jen pár specialit, které koupíte v každé večerce, a z běžných potravin vykouzlíte úžasně voňavé, hřejivé, syté a lahodné pokrmy. Podrobně popsaný postup vás povede krok za krokem. Autorka Luu Uyen spojuje své vietnamské kořeny a chuť dětství se zkušenostmi psaní o jídle. U každého receptu doporučuje různé variace tak, abyste mohli pokrm obměnit nebo uvařit z toho, co zrovna seženete. Vietnamské recepty jsou tak chutné díky vyvážení sladké, kyselé, slané, hořké, ostré a umami chuti a díky této knize se to perfektně naučíte.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty