Maso
- zázvor 5cm kousek
- chilli vločky (dle chuti, lze i vynechat) 1 lžíce
- sójová omáčka 6 lžic
- kuřecí stehno 1 kg
- červená cibule 2 ks
- citrony (chemicky neošetřený) 1 ks
- med (tekutý) 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
Zelenina
- kadeřávek 10 listů
- brokolice 1/2 hlávky
- zelené fazolky 2 hrsti
- šalotka 1 ks
- česnek 3 stroužky
- máslo 1 lžíce
- rostlinný olej 1/2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
K podávání
- dušená rýže
- Sušené chilli papričky
- chilli olej
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte nebo nasekejte do misky. Přidejte sušené chilli vločky a sójovou omáčku a promíchejte.
- Stehna rozdělte v kloubu na spodní a horní kousky, větší můžete ještě rozkrojit. Obalte je v marinádě a rozložte je v mírných rozestupech do pekáče. Cibule oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Z citronu nastrouhejte najemno kůru do rendlíku a citron nakrájejte na tenčí plátky, které rozdělte mezi maso.
- Maso pečte v předehřáté troubě 15 minut. Zlehka ho podlijte vodou nebo vypečenou šťávou a pečte ještě 20 minut doměkka. Mezitím uvařte ve vroucí vodě 5 minut brokolici, 3 minuty kadeřávek a fazolky, akorát na skus. Slijte ji a po chvíli nakrájejte kadeřávek na nudličky, brokolici rozdělte na růžičky a fazolky překrojte na třetiny.
- Upečené maso vytáhněte, šťávu slijte do rendlíku s citronovou kůrou a pekáč vraťte do trouby. K šťávě přimíchejte med a máslo a zahřívejte ji na středním stupni, až se zhruba třetina tekutiny odpaří.
- Maso přelijte rovnoměrně medovou omáčkou a nechte ho ještě 5 až 10 minut péct. Zapíchněte špičku nože do nejsilnější části masa a pokud vytéká ven čirá šťáva, je maso dostatečně upečené. Vytáhněte ho z trouby a nechte v pekáči 5 minut odpočívat.
- Mezitím oloupejte šalotku a česnek a nakrájejte je na plátky. V hluboké pánvi zahřívejte máslo a olej na středním stupni. Přidejte šalotku a opékejte ji dozlatova, pak vsypte česnek a restujte ho za stálého míchání pár vteřin. Přidejte zeleninu, zlehka ji podlijte vodou, osolte, opepřete a za stálého prohazování v pánvi opékejte 5 minut.
- Kousky masa podávejte s restovanou zeleninou a dušenou rýží ozdobené sušenými chilli papričkami nebo chilli olejem.
G nng Vietnamské pečené kuře se zázvorem a citronem Zdroj: Chuť Vietnamu
Vyzkoušejte také výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE