Chuť Vietnamu

Gà nướng – Vietnamské pečené kuře se zázvorem a citronem s restovanou zeleninou

Moje hodnocení
11x

Pikantní zázvor, kyselý citron, ostré chilli papričky a sladký lepkavý med společně promění kuřecí stehna ve velice harmonickou večeři, kterou zvládnete i po příchodu z práce. Podobně rozehraje tento pestrý kvartet i kuřecí křídla nebo vepřová žebírka, jen to potrvá trochu déle. Podávejte s dušenou rýží a zeleninou podle chuti.

4 porce
90 minut
vietnamská

Maso

Zelenina

K podávání

  • dušená rýže
  • Sušené chilli papričky
  • chilli olej

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte nebo nasekejte do misky. Přidejte sušené chilli vločky a sójovou omáčku a promíchejte.
  2. Stehna rozdělte v kloubu na spodní a horní kousky, větší můžete ještě rozkrojit. Obalte je v marinádě a rozložte je v mírných rozestupech do pekáče. Cibule oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Z citronu nastrouhejte najemno kůru do rendlíku a citron nakrájejte na tenčí plátky, které rozdělte mezi maso.
  3. Maso pečte v předehřáté troubě 15 minut. Zlehka ho podlijte vodou nebo vypečenou šťávou a pečte ještě 20 minut doměkka. Mezitím uvařte ve vroucí vodě 5 minut brokolici, 3 minuty kadeřávek a fazolky, akorát na skus. Slijte ji a po chvíli nakrájejte kadeřávek na nudličky, brokolici rozdělte na růžičky a fazolky překrojte na třetiny.
  4. Upečené maso vytáhněte, šťávu slijte do rendlíku s citronovou kůrou a pekáč vraťte do trouby. K šťávě přimíchejte med a máslo a zahřívejte ji na středním stupni, až se zhruba třetina tekutiny odpaří.
  5. Maso přelijte rovnoměrně medovou omáčkou a nechte ho ještě 5 až 10 minut péct. Zapíchněte špičku nože do nejsilnější části masa a pokud vytéká ven čirá šťáva, je maso dostatečně upečené. Vytáhněte ho z trouby a nechte v pekáči 5 minut odpočívat.
  6. Mezitím oloupejte šalotku a česnek a nakrájejte je na plátky. V hluboké pánvi zahřívejte máslo a olej na středním stupni. Přidejte šalotku a opékejte ji dozlatova, pak vsypte česnek a restujte ho za stálého míchání pár vteřin. Přidejte zeleninu, zlehka ji podlijte vodou, osolte, opepřete a za stálého prohazování v pánvi opékejte 5 minut.
  7. Kousky masa podávejte s restovanou zeleninou a dušenou rýží ozdobené sušenými chilli papričkami nebo chilli olejem.

Vyzkoušejte také výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

Chuť Vietnamu

Luu Uyen Chuť Vietnamu

Ze všech asijských kuchyní potřebujete na tu vietnamskou nejméně exotických surovin. Stačí jen pár specialit, které koupíte v každé večerce, a z běžných potravin vykouzlíte úžasně voňavé, hřejivé, syté a lahodné pokrmy. Podrobně popsaný postup vás povede krok za krokem. Autorka Luu Uyen spojuje své vietnamské kořeny a chuť dětství se zkušenostmi psaní o jídle. U každého receptu doporučuje různé variace tak, abyste mohli pokrm obměnit nebo uvařit z toho, co zrovna seženete. Vietnamské recepty jsou tak chutné díky vyvážení sladké, kyselé, slané, hořké, ostré a umami chuti a díky této knize se to perfektně naučíte.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů