Postup přípravy
- Na troše másla orestujte najemno nakrájenou šalotku a nastrouhaný kousek zázvoru. Nechte šalotku zpěnit a přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev. Ideální je dělat všechno ve větším hrnci, aby se mrkev pěkně jemně opekla. Pokud ne, nic se neděje. Všechno zalijte zeleninovým vývarem a nechte pozvolna vařit, přibližně 20 minut, dokud mrkev nezměkne.
- Čím déle budete mrkev vařit, tím bude ztrácet svou barvu. Mrkev nemusí být úplně měkká, stačí, aby byla tak akorát, stejně ji pak proženete pod noži mixéru. Všechno rozmixujte a pokud budete chtít docílit ideálního stavu polévky, nakonec ji ještě přes sítko přepasírujte. Zbavíte se tak větších kousků, které v polévce mít nechcete.
- Hrnec dejte zpátky na plotnu a polévku dochuťte. Sůl, pepř, šťáva z jednoho pomeranče a kůra alespoň z jedné jeho poloviny. Při ochucování se řiďte hlavně vlastní chutí a pocity, tohle záleží na každém zvlášť. Pokud máte pocit, že je polévka málo řízná, přidejte ještě zázvor. Ideální je, aby žádná z těch chutí nijak nedominovala a vše krásně ladilo.
- Nakonec můžete přidat trošku smetany, která polévku zjemní.