Suroviny
- cherry rajčata 240 g
- extra virgin olivový olej 8 lžic
- zázvor 50 g
- citrony (bio) 1 ks
- moučkový cukr 1 lžíce
- česnek 3 stroužky
- rýže arborio (nebo carnaroli) 300 g
- růžové víno 120 ml
- parmazán 60 g
- ricotta 4 lžíce
- citronová kůra 1 lžíce
- kandovaný zázvor (lze vynechat) 4 kousky
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- chilli vločky
- tymián (nebo estragon, lístky)
Postup přípravy
- Rajčátka nařízněte křížem na slupce, dejte je do mísy, přelijte horkou vodou a nechte 1 minutu stát. Pak je oloupejte, rozpulte, vyberte z nich semínka a dejte je do cedníku. Mírně je osolte a nechte vykapat. Vykapanou rajčatovou vodu uchovejte.
- V pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje. Zázvor oloupejte a nakrájejte najemno. Polovinu zázvoru dejte do pánve s půlkami rajčátek a kouskem oloupané citronové kůry bez bílé vrstvy. Osolte, opepřete, posypte moučkovým cukrem a opékejte, až rajčátka lehce ztmavnou. Neměla by být rozmačkaná. Rajčátka se zázvorem vyjměte z pánve a uchovejte teplá.
- Šťávu v pánvi zřeďte zhruba 400 ml vody a přelijte ji do hrnce. Přidejte rajčatovou vodu, dalších 800 ml vody a velký kousek oloupané citronové kůry bez bílé slupky. Zahřejte a udržujte teplé.
- V pánvi s těžkým dnem rozehřejte na mírném stupni 3 až 4 lžíce olivového oleje. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Vsypte ho i se zbylým zázvorem do pánve a opékejte je, až začnou zlátnout. Přidejte rýži a míchejte asi 2 minuty, až se zrnka obalí tukem. Podlijte ji vínem a míchejte, dokud se alkohol neodpaří.
- Do rýže přidejte naběračku rajčatového vývaru a míchejte, dokud se nevstřebá. Pak přilijte další naběračku a postup opakujte, dokud není rýže měkká s pevným jádrem. Zhruba po 10 minutách vaření risotto ochuťte solí a chilli vločkami.
- Až bude rýže měkká s pevným jádrem, asi po dalších 10 minutách, pánev odstavte a do rýže vmíchejte nastrouhaný sýr. Podle potřeby osolte a opepřete, přiklopte a nechte 2 minuty odpočívat.
- Risotto upravte na čtyři talíře, rozdělte na ně ricottu a každou porci doplňte šesti půlkami cherry rajčátek, trochou olivového oleje, bylinkami a nastrouhanou citronovou kůrou. Můžete ji ještě ozdobit kouskem kandovaného zázvoru.
Vyzkoušejte také letní cuketové rizoto se slaninou a sýrem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Cuketové rizoto se slaninou a čedarem