Zázvorové želé s pomerančem: zdravé zásoby ve skleničce

Moje hodnocení
5x

Zázvor je zdravý a v zimě krásně zahřeje. V podobě želé je ideální do čaje či limonád, ale velice chutné je i na palačince. Navařte si toto famózní zázvorové želé s pomerančem do zásoby.

2 porce
30 minut

Suroviny

  • kořen čerstvého zázvoru 100 g
  • velký pomeranč (ideálně bio) 1 ks
  • citron 1 ks
  • třtinový cukr (dle chuti) 100 g
  • ovocný pektin (např. Labeta) 2 vrchovaté lžičky

Postup přípravy

  1. Připravte si nejprve čisté, ideálně i vysterilizované skleničky.
  2. Zázvor důkladně očistěte, slupka jde nejlépe oloupat lžičkou (nahradí škrabku). Očištěný zázvor můžete buď nastrouhat, pokud chcete v želé zázvor takto zachovat, nebo jej nakrájejte na kousky a ty poté vyjměte.
  3. Z pomeranče škrabkou oloupejte kůru, klidně stačí i jen z půlky, a tu nakrájejte na proužky. Poté z pomeranče i citronu vyždímejte šťávu.
  4. Do kastrůlku vložte nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, šťávu z pomeranče i citronu a také nakrájenou kůru z pomeranče.
  5. Přidejte cukr, zalijte vodou a vše přiveďte k varu. Povařte jen na velmi mírném plameni cca 10 minut, dokud se ze zázvoru neuvolní silice.
  6. Nakonec rozmíchejte ve lžíci cukru pektin a vmíchejte do směsi, povařte společně ještě 5 minut. Ještě horké želé nalijte do připravených skleniček.

PRIMA TIP:

  • Do želé můžete vmíchat i trošku kurkumy, která má skvělé antibakteriální a prohřívací vlastnosti. Dobrý je v něm i med, ale ten zásadně přidávejte až po odstranění směsi z plotny a už ho nevařte, ztratil by tak veškeré vitamíny a prospěšné látky.
  • Poměr cukru lze uzpůsobit podle chuti. Pokud máte zázvor méně šťavnatý, klidně ho použijte více, ale maximálně o 50 g. Pokud pomeranč nemáte v bio kvalitě, namočte jej celý na půl hodinky do octového roztoku (na 1 díl octa cca 9 dílů vody) a poté jej opláchněte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty