Suroviny
- zázvor (čerstvě nastrouhaný) 220 g
- cukr krupice 400 g
- voda 1 litr
- citronová šťáva (čerstvá ) 1 lžíce
- barevný pepř 8 g
Postup přípravy
- Všechny suroviny kromě citronové šťávy vložte do kastrůlku, smíchejte a přiveďte k varu. Po pěti minutách snižte teplotu na střední stupeň a nechte v klidu probublávat celou hodinu. Poté odstavte a vyčkejte, až tekutina zchladne.
- Na závěr, přes čisté plátýnko, nebo utěrku, vymačkejte zredukovaný sirup do nádoby a přidejte citronovou šťávu, poté sirup přelijte do uzavíratelné nádoby.
- Výsledný sirup bude hodně koncentrovaný, proto se doporučuje jej využít jako sirup jak do studené vody na osvěžení, tak s horkou vodou jako čaj. Pro docílení kyselejší chuti je vhodné zakápnout pár kapkami citronu.
PRIMA TIP: Sirup se výborně hodí také jako základ salátové zálivky. V tom případě ho doplňte o olivový olej a sůl podle chuti.