Asijská kuchyně

Pikantní dýňová polévka s kokosem, zázvorem a limetou

Moje hodnocení
8x

Krásně oranžovo-zelenou polévku se sladkokyselou chutí a ostrým tónem chilli můžete podávat jako exotický úvod slavnostního jídla nebo jako jediný chod. Přestože obsahuje hutné kokosové mléko, díky kyselosti limety chutná svěže. Použijte jakoukoliv dýni s oranžovou dužninou.

6 porcí
60 minut
asijská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Zázvor oloupejte a nasekejte nahrubo. Česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Chilli papričky zbavte semen a nakrájejte je na plátky, pár plátků si nechte na ozdobu. Citronovou trávu podélně rozpulte. Lístky koriandru otrhejte a ponechte stonky i lístky.
  2. Do hrnce vsypte zázvor, česnek, chilli papričky, citronovou trávu a stonky koriandru, zalijte vývarem a vařte pod pokličkou 20–25 minut na středním stupni. Odstavte a nechte mírně zchladnout.
  3. Mezitím rozpulte dýni, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte ji na 2cm kostky. Jarní cibulku nakrájejte šikmo na tenké plátky. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na mírném stupni, vsypte dýni a jarní cibulku, zlehka osolte a opékejte 15–20 minut doměkka, ale pozor, ať dýně ani cibulka nezhnědnou.
  4. Zchladlý vývar rozmixujte a přeceďte do hrnce s dýní a jarními cibulkami. Snažte se vytlačit z kousků zachycených v cedníku co nejvíce chuťových látek. Polévku znovu rozmixujte. Přilijte kokosové mléko, 2 lžíce rybí omáčky a šťávu z 1 limety a za stálého míchání polévku ohřejte těsně pod bod varu. Chuť dolaďte další rybí omáčkou a limetovou šťávou.
  5. Většinu koriandrových lístků nasekejte najemno a vmíchejte je do polévky. Zahřívejte ji pár minut, ale neměla by vřít. Zbylé lístky koriandru nasekejte nahrubo.
  6. Dýňovou polévku podávejte velmi horkou se lžící crème fraîche a lístky koriandru a plátky chilli papriček.

Pokud chcete raději jemnější verzi, vyzkoušejte jednoduchou dýňovou polévku podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

Asijská kuchyně

Emily Calderová Asijská kuchyně

Obliba asijské kuchyně stále stoupá s tím, jak ji lidé stále více poznávají na dovolených, v restauracích a bistrech. Pokud často nad talířem přemýšlíte, jak je pokrm udělaný, tahle kuchařka vás potěší. Podrobné návody, odměřování na mililitry a gramy i na hrnky, krásné fotky a srozumitelné postupy vás dovedou rychle k podobným výsledkům. Vybrat si můžete ze 70 receptů na oblíbené asijské pokrmy, od knedlíčků a nudlových polévek po stir-fry, rýžové misky, kari a smažené, slané i sladké dobroty. Jakmile si nakoupíte omáčky a dochucovadla nezbytných pro asijskou kuchyni, můžete se pustit do vaření a experimentů. U 70 pokrmů určitě nezůstane!

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů