Asijská kuchyně

Pikantní dýňová polévka s kokosem, zázvorem a limetou

Moje hodnocení
2x

Krásně oranžovo-zelenou polévku se sladkokyselou chutí a ostrým tónem chilli můžete podávat jako exotický úvod slavnostního jídla nebo jako jediný chod. Přestože obsahuje hutné kokosové mléko, díky kyselosti limety chutná svěže. Použijte jakoukoliv dýni s oranžovou dužninou.

6 porcí
60 minut
asijská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Zázvor oloupejte a nasekejte nahrubo. Česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Chilli papričky zbavte semen a nakrájejte je na plátky, pár plátků si nechte na ozdobu. Citronovou trávu podélně rozpulte. Lístky koriandru otrhejte a ponechte stonky i lístky.
  2. Do hrnce vsypte zázvor, česnek, chilli papričky, citronovou trávu a stonky koriandru, zalijte vývarem a vařte pod pokličkou 20–25 minut na středním stupni. Odstavte a nechte mírně zchladnout.
  3. Mezitím rozpulte dýni, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte ji na 2cm kostky. Jarní cibulku nakrájejte šikmo na tenké plátky. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na mírném stupni, vsypte dýni a jarní cibulku, zlehka osolte a opékejte 15–20 minut doměkka, ale pozor, ať dýně ani cibulka nezhnědnou.
  4. Zchladlý vývar rozmixujte a přeceďte do hrnce s dýní a jarními cibulkami. Snažte se vytlačit z kousků zachycených v cedníku co nejvíce chuťových látek. Polévku znovu rozmixujte. Přilijte kokosové mléko, 2 lžíce rybí omáčky a šťávu z 1 limety a za stálého míchání polévku ohřejte těsně pod bod varu. Chuť dolaďte další rybí omáčkou a limetovou šťávou.
  5. Většinu koriandrových lístků nasekejte najemno a vmíchejte je do polévky. Zahřívejte ji pár minut, ale neměla by vřít. Zbylé lístky koriandru nasekejte nahrubo.
  6. Dýňovou polévku podávejte velmi horkou se lžící crème fraîche a lístky koriandru a plátky chilli papriček.

Pokud chcete raději jemnější verzi, vyzkoušejte jednoduchou dýňovou polévku podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Asijská kuchyně

Emily Calderová Asijská kuchyně

Obliba asijské kuchyně stále stoupá s tím, jak ji lidé stále více poznávají na dovolených, v restauracích a bistrech. Pokud často nad talířem přemýšlíte, jak je pokrm udělaný, tahle kuchařka vás potěší. Podrobné návody, odměřování na mililitry a gramy i na hrnky, krásné fotky a srozumitelné postupy vás dovedou rychle k podobným výsledkům. Vybrat si můžete ze 70 receptů na oblíbené asijské pokrmy, od knedlíčků a nudlových polévek po stir-fry, rýžové misky, kari a smažené, slané i sladké dobroty. Jakmile si nakoupíte omáčky a dochucovadla nezbytných pro asijskou kuchyni, můžete se pustit do vaření a experimentů. U 70 pokrmů určitě nezůstane!

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty