Suroviny
- zázvor 5cm kousek
- česnek 2 stroužky
- červené chilli papričky 2–3 ks
- citronová tráva 2 stonky
- koriandr 1 velký svazek
- zeleninový vývar (nebo kuřecí) 1,2 litru
- máslová dýně 750 g
- slunečnicový olej 2 lžíce
- kokosové mléko 400 ml
- rybí omáčka 2–3 lžíce
- limetková šťáva z 1–2 limet
- crème fraîche (nebo zakysaná smetana k podávání)
Postup přípravy
- Zázvor oloupejte a nasekejte nahrubo. Česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Chilli papričky zbavte semen a nakrájejte je na plátky, pár plátků si nechte na ozdobu. Citronovou trávu podélně rozpulte. Lístky koriandru otrhejte a ponechte stonky i lístky.
- Do hrnce vsypte zázvor, česnek, chilli papričky, citronovou trávu a stonky koriandru, zalijte vývarem a vařte pod pokličkou 20–25 minut na středním stupni. Odstavte a nechte mírně zchladnout.
- Mezitím rozpulte dýni, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte ji na 2cm kostky. Jarní cibulku nakrájejte šikmo na tenké plátky. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na mírném stupni, vsypte dýni a jarní cibulku, zlehka osolte a opékejte 15–20 minut doměkka, ale pozor, ať dýně ani cibulka nezhnědnou.
- Zchladlý vývar rozmixujte a přeceďte do hrnce s dýní a jarními cibulkami. Snažte se vytlačit z kousků zachycených v cedníku co nejvíce chuťových látek. Polévku znovu rozmixujte. Přilijte kokosové mléko, 2 lžíce rybí omáčky a šťávu z 1 limety a za stálého míchání polévku ohřejte těsně pod bod varu. Chuť dolaďte další rybí omáčkou a limetovou šťávou.
- Většinu koriandrových lístků nasekejte najemno a vmíchejte je do polévky. Zahřívejte ji pár minut, ale neměla by vřít. Zbylé lístky koriandru nasekejte nahrubo.
- Dýňovou polévku podávejte velmi horkou se lžící crème fraîche a lístky koriandru a plátky chilli papriček.
Pokud chcete raději jemnější verzi, vyzkoušejte jednoduchou dýňovou polévku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE