Korpus
- vejce 5 ks
- cukr 60 g
- hladká mouka 90 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- pistácie (nesolené, nasekané) 30 g
- olej 50 ml
- mandlový likér amaretto 100 ml
Krém
- smetana ke šlehání (33%) 300 ml
- med 1 lžička
- mléčná čokoláda (kvalitní, 40%) 150 g
- pistácie (nesolené, nasekané, na ozdobu) 40 g
Postup přípravy
- Vejce s cukrem vyšlehejte do pevné pěny a opatrně k ní vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Pistácie nasekejte nadrobno a přisypte je do těsta. Nakonec vmíchejte olej a těsto propracujte.
- Těsto naplňte do menší dortové formy o průměru asi 20 cm. Troubu předehřejte na 160 °C a korpus pečte asi 40 minut. Po upečení ho nechte zcela vychladnout.
- Smetanu smíchejte s medem a přiveďte k varu. Směs nechte lehce vychladnout a promíchejte ji s rozehřátou čokoládou. Krém uložte na 24 hodin do lednice.
- Upečený korpus rozkrojte podélně na půl. Potřete ho na řezu a na povrchu amarettem. Pistácie určené na dekor nakrájejte nadrobno.
- Krém vyndejte z lednice a lehce ho vyšlehejte. Cukrářský sáček naplňte krémem a polovinou krému slepte dort. Druhou polovinu krému naneste na povrch dortu.
- Pomocí lžíce vytvořte z krému "špičky", dort poté posypejte sekanými pistáciemi a nechte ho v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.
PRIMA TIP: Místo pistácií můžete použít také opražené lískové oříšky nebo třeba pekanové ořechy.
Vyzkoušejte také lahodný čokoládový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí