Suroviny
- máslo 160 g
- tmavá čokoláda (kvalitní, nalámaná na kousky) 160 g
- moučkový cukr 260 g
- vejce 6 ks
- kakao 2 lžíce
- mleté mandle 100 g
- limetková šťáva z 1 limety
- limetková kůra z 1 limety
K podávání
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 1 kelímek
- limetková šťáva ze 2 limetek
- limetková kůra (nastrouhaná ) z 1 limety
- moučkový cukr 70 g
- pomerančový likér (Cointreau (nemusí být)) 1–2 lžíce
Článek
18x báječné sladké recepty bez lepku
Pokud se vyhýbáte lepku, máme pro vás výběr výborných receptů na sladké moučníky a dezerty, které se buď obejdou zcela bez mouky, nebo je v nich použitá bezlepková mouka.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, máte-li formu na koláč, vymažte ji máslem nebo vystříkejte olejem. Vysypte strouhanými ořechy nebo bezlepkovou moukou. Nastrouhejte mandle.
- Do misky dejte máslo, čokoládu a v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni rozehřejte. Nechte vychladnout.
- Mezitím v robotu vyšlehejte vejce s cukrem do husté světlé pěny. Vmíchejte kakao, mandle a přidejte zchladlou čokoládu s máslem, šťávu a kůru z limetky. Opatrně promíchejte. Těsto nalijte do formy. Pečte asi 30 minut.
- Na povrchu se vytvoří taková lámavá krusta, ale uvnitř je těsto vláčné. Raději do středu dortu vpíchněte špejli, může zůstat trochu lepivá, ovšem ne mokrá, pak můžete dort vyjmout z trouby. Nebo ještě chvilku dopečte. Nechcete-li na povrchu krustu, po upečení (když chladne) přikryjte korpus utěrkou nebo alobalem…
- Dort uvolněte od boku formy. Servírujte se šlehačkou, do které zašlehejte limetkovou šťávu, v níž jste rozpustili cukr. Přidejte najemno nastrouhanou kůru. Pro dospělé můžete přidat trochu likéru, ale není nutný.