Těsto
- kakao (kvalitní holandské, prosáté) 50 g
- třtinový cukr (tmavý,muscovado) 100 g
- voda (vroucí ) 250 ml
- máslo (změklé ) 125 g + na vymazání
- cukr krupice 150 g
- hladká mouka 225 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- vejce (velká ) 2 ks
Poleva
- voda 125 ml
- třtinový cukr (tmavý) 30 g
- máslo (nakrájené na kostičky) 175 g
- tmavá čokoláda (co nejkvalitnější, nasekaná nadrobno) 300 g
Odkaz
Ty nejlepší recepty s čokoládou najdete v našem speciálu
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dna dvou koláčových forem o průměru 20 cm vyložte papírem na pečení a boky vymažte máslem.
- Kakao a 100 g cukru dejte do mísy a zalijte vroucí vodou. Promíchejte a dejte stranou.
- Utřete spolu máslo a cukr, buď v robotu, nebo ručně, až vznikne světlá nadýchaná směs. Mouku promíchejte s práškem a sodou.
- K utřenému máslu s cukrem zatřete po kapkách vanilkový extrakt, pak vyklepněte jedno vejce a zatřete spolu s jednou lžící moučné směsi, pak přidejte druhé vejce. Za stálého míchání přidejte zbytek moučné směsi a nakonec kakaovou směs, misku dobře vytřete stěrkou.
- Těsto rozdělte do připravených forem a dejte péct zhruba na 30 minut nebo až špejli, vpíchnutou do středu těsta, vytáhnete bez ulpělých drobků. Korpusy nechte 5 až 10 minut chladnout ve formě a pak je vyklopte na drátěnou mřížku.
- S přípravou náplně začněte ve chvíli, kdy dáte korpusy do trouby. Vodu, 30 g cukru a 175 g másla dejte v kastrůlku na nízký plamen rozpustit. Až směs začne bublat, sejměte kastrůlek z plamene a vsypte do něj nasekanou čokoládu, kastrůlkem zahýbejte, aby se začala rozpouštět, a pak rozšlehejte na hladkou lesklou směs. Nechte asi 1 hodinu stát, občas promíchejte. Za tu dobu vychladnou i upečené korpusy a můžete dort dokončit.
- Oba korpusy (spodní dejte vrchní stranou dolů) k sobě spojte čokoládovou polevou a zbytkem celý dort potřete, stěrkou vytvořte žádaný vzhled.
PRIMA TIPY:
• Vychladlé korpusy můžete ještě vodorovně prokrojit a získáte pak čtyřvrstvý dort. Polevu, která je zároveň náplní, můžete připravit i předem. Na začátku se vám bude zdát úplně tekutá, ale nebojte se, během hodiny dosáhne správné hutné konzistence, vhodné k roztírání. Nikdy ale úplně neztuhne, ale to také nemá.
• A protože polev je na světě zrovna tolik, jako je receptů na Ďáblův dort, přinášíme jinou, zajímavou a dobře roztíratelnou variantu: Budete potřebovat 680 g nasekané čokolády nebo cukrářských čokoládových pecek podle vaší chuti, 1 litr smetany ke šlehání a 1 lžičku kukuřičného sirupu. Kousky čokolády ve velkém kastrolu na mírném plameni rozpusťte ve smetaně, trvá to 20 až 25 minut, za stálého promíchávání gumovou stěrkou. Plamen zvyšte a směs vařte ještě 3 minuty. Sejměte z plamene, vmíchejte sirup (dodá polevě viskozitu) a vlijte do kovové mísy. Nechte 2 hodiny chladnout, každých 15 až 20 minut polevu promíchávejte. Pak ji hned použijte.