Krém:
- čerstvý sýr (např. Lučina Smetanová) 120 g
- pistáciové máslo 50 g
- cukr krystal 20 g
- moučkový cukr 10 g
- vanilkový lusk (vyškrabaná semínka z 5cm kousku)
- sůl 1 špetka
- smetana ke šlehání (33%) 120 g
Dokončení:
- pistácie (loupané)
- citronová kůra z 1/8 chemicky neošetřeného citronu
- bílá čokoláda 10 g
Postup přípravy
- Pokud uchováváte pistáciové máslo v lednici, vyjměte jej s dostatečným předstihem, aby došlo do pokojové teploty a dalo se snadno vyšlehat.
- Na prkýnko, na které se vejde ráfek o průměru 16 cm, položte čtverec pečicího papíru, a na ten položte ráfek.
- Do mixéru vložte sušenky a rozmixujte je najemno. Přilijte rozpuštěné máslo a několik pulzy vše spojte. (Pokud nemáte mixér, můžete vložit sušenky do pevného sáčku, ten uzavřít a válečkem sušenky rozdrtit. Poté rozdrcené sušenky přesypte do misky, zalijte je rozpuštěným máslem a lžičkou perfektně promíchejte.)
- Sušenkovou směs přesypte do ráfku a opatrně, aby se sušenky z ráfku nevysypaly, utlačujte sušenky mističkou s rovným dnem tak, aby byla vrstva sušenek rovnoměrně vysoká. Jakmile máte sušenky na dně utlačené, hranou mističky naškrabejte trošku sušenek po celé ploše dna a tyto naškrábané sušenky bokem mističky utlačujte k bokům ráfku. Chcete docílit toho, aby měl cheesecake sušenkovou krustu také po stranách výsledného cheesecaku.
- Talíř s ráfkem velmi opatrně vložte do mrazáku, kde nechte krustu 30 minut zachladit. Tento krok je důležitý proto, aby se při nalití krému do formy sušenky nepromísily s krémem.
- Pokud preferujete křupavější a pevnější vrstvu krusty sušenek, pak můžete místo vložení do mrazáku ráfek vložit do trouby vyhřáté na 175 ˚C horkovzduch a krustu asi 10 minut přepéct dozlatova. Krém poté nalijte do ráfku až když krusta vychladne na pokojovou teplotu.
- V míse od robota (pokud máte menší typ mísy, která zvládne toto malé množství vymíchat, pokud ne, pak šlehejte šlehačem anebo tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička ve střední míse) šlehejte na střední rychlost čerstvý smetanový sýr spolu s pistáciovým máslem zhruba 3 minuty. Chcete suroviny spojit a taktéž do nich dostat vzduch, aby byl krém příjemně nadýchaný. Do mísy přisypte cukr krystal a moučkový cukr. Cukr krystal pomáhá svými ostrými krystalky narušit krém, a tedy krém lépe našlehat, moučkový cukr krém zase zahustí. Směs prošlehejte 2 minuty opět na střední rychlost.
- Přisypte zrníčka z vanilkového lusku (ten rozřízněte napůl špičkou ostrého nože a zrníčka z něj kolmo přejetím nože uvnitř lusku setřete) a špetku soli. Prošlehejte. Nyní pomalu přilévejte vychlazenou smetanu ke šlehání a současně na střední rychlost stále šlehejte. Je důležité tento krok neuspěchat, aby byl výsledný cheesecake krém pevný. Šlehejte další 3 minuty anebo dokud není krém pevný, a smetana se nevyšlehá v tuhou šlehačku. Opatrně ale na moment, kdy by se přešlehaná šlehačka začala v krému srážet.
- Tuhý vyšlehaný krém stěrkou přemístěte do čerstvě vytaženého ráfku z mrazáku, špachtlí (anebo stěrkou) uhlaďte do rovného povrchu, ráfek přikryjte potravinářskou fólií, aby cheesecake nenasál pachy z lednice, a nechte jej minimálně 8 hodin vychladit. Vyšlehaná smetana ke šlehání totiž lehce pustí vodu, díky čemuž krém v lednici ještě ztuhne.
- Vychlazený cheesecake vyjměte z lednice, položte jej na hrnec obrácený dnem vzhůru, a ráfek z vnější strany opalte pistolí. Potřebujete, aby se krém po stranách ráfku maličko roztopil a aby šel ráfek pohybem směrem nahoru odstranit. Můžete si také pomoct nahřátou utěrkou anebo krém jednoduše od ráfku úzkým tenkým nožem oddělit.
- Cheesecake dozdobte rozpuštěnou bílou čokoládou, povrch jemně postrouhejte kůrou z omytého bio citronu a najemno nasekanými vyloupanými pistáciemi.
- Cheesecake krájejte na úhledné klínky a servírujte vychlazený z lednice.
PRIMA TIP: Tento krém je konzistencí velmi jemný a delikátní (nepoužíváte totiž žádné ztužovače, jen přírodní produkty), proto jej doporučujeme v letních měsících připravovat spíše ve formě jednoporcových nepečených pohárků, abyste se vyhnuli tomu, že budete muset dlouho na zakrojení cheesecaku čekat, aby se stihnul vychladit v lednici.
Vyzkoušejte další výtečné moučníky s pistáciemi
Hledáte tip na jednodušší nepečený moučník? Zkuste piškotový dort s tvarohem a jahodami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE