Luxusní nepečený pistáciový cheesecake – podrobný postup krok za krokem

Moje hodnocení
2x

Nepečený cheesecake patří k oblíbeným letním dezertům. Výhodou je samozřejmě to, že nemusíte ani zapnout troubu, ale také velká variabilita a možnost různého dochucení. Pokud vsadíte na delikátní pistáciový krém, vznikne báječný dort, který obstojí i při velmi slavnostních chvílích. Podle velmi podrobného návodu se vám zaručeně povede.

12 porcí
300 minut

Krusta:

  • sušenky (např. vícezrnné s vločkami a čokoládou, Biopekárna Zemanka) 200 g
  • máslo 40 g

Krém:

Dokončení:

Postup přípravy

  1. Pokud uchováváte pistáciové máslo v lednici, vyjměte jej s dostatečným předstihem, aby došlo do pokojové teploty a dalo se snadno vyšlehat.
  2. Na prkýnko, na které se vejde ráfek o průměru 16 cm, položte čtverec pečicího papíru, a na ten položte ráfek.
  3. Do mixéru vložte sušenky a rozmixujte je najemno. Přilijte rozpuštěné máslo a několik pulzy vše spojte. (Pokud nemáte mixér, můžete vložit sušenky do pevného sáčku, ten uzavřít a válečkem sušenky rozdrtit. Poté rozdrcené sušenky přesypte do misky, zalijte je rozpuštěným máslem a lžičkou perfektně promíchejte.)
  4. Sušenkovou směs přesypte do ráfku a opatrně, aby se sušenky z ráfku nevysypaly, utlačujte sušenky mističkou s rovným dnem tak, aby byla vrstva sušenek rovnoměrně vysoká. Jakmile máte sušenky na dně utlačené, hranou mističky naškrabejte trošku sušenek po celé ploše dna a tyto naškrábané sušenky bokem mističky utlačujte k bokům ráfku. Chcete docílit toho, aby měl cheesecake sušenkovou krustu také po stranách výsledného cheesecaku.
  5. Talíř s ráfkem velmi opatrně vložte do mrazáku, kde nechte krustu 30 minut zachladit. Tento krok je důležitý proto, aby se při nalití krému do formy sušenky nepromísily s krémem.
  6. Pokud preferujete křupavější a pevnější vrstvu krusty sušenek, pak můžete místo vložení do mrazáku ráfek vložit do trouby vyhřáté na 175 ˚C horkovzduch a krustu asi 10 minut přepéct dozlatova. Krém poté nalijte do ráfku až když krusta vychladne na pokojovou teplotu.
  7. V míse od robota (pokud máte menší typ mísy, která zvládne toto malé množství vymíchat, pokud ne, pak šlehejte šleha­čem anebo tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička ve střední míse) šlehejte na střední rychlost čerstvý smetanový sýr spolu s pistáciovým máslem zhruba 3 minuty. Chcete suroviny spojit a taktéž do nich dostat vzduch, aby byl krém příjemně nadýchaný. Do mísy přisypte cukr krystal a moučkový cukr. Cukr krystal pomáhá svými ostrými krystalky narušit krém, a tedy krém lépe našlehat, moučkový cukr krém zase zahustí. Směs prošlehejte 2 minuty opět na střední rychlost.
  8. Přisypte zrníčka z vanilkového lusku (ten rozřízněte napůl špičkou ostrého nože a zrníčka z něj kolmo přejetím nože uvnitř lusku setřete) a špetku soli. Prošlehejte. Nyní pomalu přilévejte vychlazenou smetanu ke šlehání a současně na střední rychlost stále šlehejte. Je důležité tento krok neuspěchat, aby byl výsledný cheesecake krém pevný. Šlehejte další 3 minuty anebo dokud není krém pevný, a smetana se nevyšlehá v tuhou šlehačku. Opatrně ale na moment, kdy by se přešlehaná šlehačka začala v krému srážet.
  9. Tuhý vyšlehaný krém stěrkou přemístěte do čerstvě vytaženého ráfku z mrazáku, špachtlí (anebo stěrkou) uhlaďte do rovného povrchu, ráfek přikryjte potravinářskou fólií, aby cheesecake nenasál pachy z lednice, a nechte jej minimálně 8 hodin vychladit. Vyšlehaná smetana ke šlehání totiž lehce pustí vodu, díky čemuž krém v lednici ještě ztuhne.
  10. Vychlazený cheesecake vyjměte z lednice, položte jej na hrnec obrácený dnem vzhůru, a ráfek z vnější strany opalte pistolí. Potřebujete, aby se krém po stranách ráfku maličko roztopil a aby šel ráfek pohybem směrem nahoru odstranit. Můžete si také pomoct nahřátou utěrkou anebo krém jednoduše od ráfku úzkým tenkým nožem oddělit.
  11. Cheesecake dozdobte rozpuštěnou bílou čokoládou, povrch jemně postrouhejte kůrou z omytého bio citronu a najemno nasekaný­mi vyloupanými pistáciemi.
  12. Cheesecake krájejte na úhledné klínky a servírujte vychlazený z lednice.
PRIMA TIP: Tento krém je konzistencí velmi jemný a delikátní (nepoužíváte totiž žádné ztužovače, jen přírodní produkty), proto jej doporučujeme v letních měsících připravovat spíše ve formě jednoporcových nepečených pohárků, abyste se vyhnuli tomu, že budete muset dlouho na zakrojení cheesecaku čekat, aby se stihnul vychladit v lednici.

Vyzkoušejte další výtečné moučníky s pistáciemi

Hledáte tip na jednodušší nepečený moučník? Zkuste piškotový dort s tvarohem a jahodami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lučina


Přečtěte si také

Recepty