Těsto
- máslo 110 g
- moučkový cukr 60 g
- kakao (holandské) 15 g
- žloutek 40 g (zhruba 2 ks)
- sůl špetka
- mandlová mouka 20 g
- polohrubá mouka 180 g + na pomoučení
Náplň
- hořká čokoláda (nahrubo nasekaná, min. 80 % kakaové hmoty) 100 g
- kakao (holandské) 10 g
- máslo 120 g
- vejce 180 g (asi 3 ks velikostní třídy L)
- cukr krupice 130 g
- polohrubá mouka (prosátá) 50 g
Postup přípravy
- KAKAOVÉ TĚSTO: Máslo, moučkový cukr a kakao vyšlehejte elektrickým mixérem s plochým šlehačem na střední výkon. Poté vmíchejte žloutky a přisypte suché ingredience. Míchejte, jen dokud se nevytvoří těsto. Z něj pak ihned vytvarujte bochánek, zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice na hodinu odležet.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto vyválejte na pomoučeném válu na zhruba 3 mm a dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Vyválené těsto vložte do formy a dejte na 10 minut do lednice. Malým nožem poté odřežte přečnívající těsto.
- Z pečicího papíru vystřihněte kruh o průměru asi 25 cm, zmačkejte a znovu rozložte. Poté s ním přikryjte těsto ve formě. Dortovou formu naplňte syrovou rýží, aby se těsto zatížilo, a pečte 7 minut. Pak dort z trouby vytáhněte a nechte chladnout při pokojové teplotě asi 5 minut. Vysypte rýži a odstraňte pečicí papír.
- ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ: Ve vodní lázni nebo v plastové misce v mikrovlnné troubě roztopte čokoládu s kakaem.
- Troubu předehřejte na 180 °C. V míse zlehka vyšlehejte vejce s cukrem a přidejte k nim roztopenou čokoládu a poté prosátou mouku. Zlehka míchejte, dokud se ingredience nespojí. Hotovou směs nalijte do předpečeného těsta v dortové formě a dalších 7–8 minut pečte. Hotový dort nechte chladnout při pokojové teplotě asi 5 minut, poté jej vyjměte z formy.
- Dort můžete buď hned podávat, nebo skladovat v uzavřené nádobě v lednici až 3 dny.
PRIMA TIP: Ty nejlepší recepty s čokoládou najdete v našem speciálu