Těsto
- máslo (změklé) 170 g
- třtinový cukr 110 g
- pistáciové máslo 110 g
- vejce 2 ks
- mléko 50 ml
- bílý jogurt 200 g
- pistácie 120 g
- hladká mouka 300 g
- sůl 1 špetka
- rostlinný olej (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
Poleva
- pistáciové máslo 7 g
- mléko 15 g
- moučkový cukr 110 g
Postup přípravy
- Formu na bábovku pečlivě vymažte olejem a vysypte moukou. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Trvá to přibližně 10–15 minut.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Do máslové pěny zašlehejte pistáciové máslo a pak postupně obě vejce. Přidejte mléko a jogurt a lehce, ale důkladně promíchejte.
- Pistácie pomelte v mlýnku nebo v mixéru na smoothie na jemnou moučku. Promíchejte ji s moukou, kypřicím práškem a solí. Po částech zapracujte do máslové směsi a míchejte jen tak, aby se obě hmoty spojily, těsto nepřešlehejte.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 60 minut, až bábovka nahoře zezlátne a špejle zapíchnutá do středu těsta vyjde čistá a suchá.
- Upečenou bábovku vytáhněte z trouby, nechte ji chladnout alespoň 5 minut ve formě a pak ji opatrně vyklopte na talíř. Nechte zcela vychladnout.
- Na polevu smíchejte pistáciové máslo, mléko a cukr dohladka a přelijte přes vychladlou bábovku.
PRIMA TIP: Pokud máte doma kuchyňský teploměr, můžete pomocí něj určit, zda je bábovka již upečená. Doprostřed syrového těsta zapíchněte teploměr a vložte do předehřáté trouby. Zcela upečená bábovka by měla mít 95–100 °C. Pistáciové máslo koupíte v obchodech s ořechy, u nás ho vyrábí třeba Grizly, Šufan nebo Lepé.
Vyzkoušejte i další recepty na bábovku