Lžička cukru

Pistáciová bábovka s polevou podle Markéty z blogu Lžička cukru

Moje hodnocení
3x

Nasládlé pistácie si přímo říkají o využití v dezertech, kde zazáří i svým vzhledem. Samotné by však těsto neobarvily, a proto se do této bábovky přidává pistáciové máslo, jehož ořechová chuť je také koncentrovanější. Máslo vzniká rozemletím pražených pistácií na hladkou pastu, která se přímo rozplývá na jazyku. Luxusní dojem umocní svěže zelená pistáciová poleva.

16 porcí
90 minut

Těsto

Poleva

Postup přípravy

  1. Formu na bábovku pečlivě vymažte olejem a vysypte moukou. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Trvá to přibližně 10–15 minut.
  2. Troubu předehřejte na 170 °C. Do máslové pěny zašlehejte pistáciové máslo a pak postupně obě vejce. Přidejte mléko a jogurt a lehce, ale důkladně promíchejte.
  3. Pistácie pomelte v mlýnku nebo v mixéru na smoothie na jemnou moučku. Promíchejte ji s moukou, kypřicím práškem a solí. Po částech zapracujte do máslové směsi a míchejte jen tak, aby se obě hmoty spojily, těsto nepřešlehejte.
  4. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 60 minut, až bábovka nahoře zezlátne a špejle zapíchnutá do středu těsta vyjde čistá a suchá.
  5. Upečenou bábovku vytáhněte z trouby, nechte ji chladnout alespoň 5 minut ve formě a pak ji opatrně vyklopte na talíř. Nechte zcela vychladnout.
  6. Na polevu smíchejte pistáciové máslo, mléko a cukr dohladka a přelijte přes vychladlou bábovku.
PRIMA TIP: Pokud máte doma kuchyňský teploměr, můžete pomocí něj určit, zda je bábovka již upečená. Doprostřed syrového těsta zapíchněte teploměr a vložte do předehřáté trouby. Zcela upečená bábovka by měla mít 95–100 °C. Pistáciové máslo koupíte v obchodech s ořechy, u nás ho vyrábí třeba Grizly, Šufan nebo Lepé.

Vyzkoušejte i další recepty na bábovku

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lžička cukru

Markéta Marešová Lžička cukru

Dětství s vůní koláčů přivedlo Markétu Marešovou k vlastnímu blogu Lžička cukru. Nejdříve pomáhala při pečení mamince a babičce, po odstěhování do Prahy se k troubě postavila sama a zjistila, že tak jednoduché to nebude. A tak se pustila do čtení, zkoušení a zapisování a následně i vymýšlení nových receptů a jejich focení. Postupem doby vznikl blog a z něho nakonec i stejnojmenná kuchařka, která přináší sladké recepty pro každé roční období. Při pohledu z okna a do spíže se tak můžete rychle rozhodnout, co si upečete. Podrobný popis s mnoha tipy a nádherné fotografie usnadní pečení i začátečníkům. Protože začátečník je ten, kdo ještě dostatečně dlouho nepeče.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty