Suroviny
- mandle 1/4 hrnku
- pistácie 1/2 hrnku
- moučkový cukr 1 hrnek
- cukr krupice 1/4 hrnku
- bílek 90 g
- potravinářské barvivo (zelené gelové)
Krém
- mascarpone 180 g
- smetana ke šlehání 50 ml
- moučkový cukr 1 lžíce
Postup přípravy
- Pokud budete péct makronky odpoledne, tak si bílky nachystejte už ráno. Nechte je stát na kuchyňské lince, v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada.
- Mleté mandle spolu s mletými pistáciemi a moučkovým cukrem nasypte do mixéru a zpracovávejte 15 sekund, poté směs prosejte do mísy. Nachystejte si dva plechy, které vyložte silikonovými podložkami. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečicí papír.
- Bílky ušlehejte do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávejte krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchejte potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc zelené makronky chcete mít.
- Pomocí stěrky pak zapracujte po třetinách mandle a pistácie smíchané s moučkovým cukrem. Takto pokračujte s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha.
- Hmotu dejte do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihněte špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořte kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchněte o stůl, abyste se zbavili vzduchových bublinek. Pak je jemně posypejte kousky pistácií. Nechte odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
- Mezitím si rozehřejte troubu na 135 °C.
- Jakmile jsou makronky na povrchu suché, pečte je 18 minut. Po vytažení z trouby nechte makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupněte a přeneste na mřížku, kde je nechte zcela vychladnout.
- Mascarpone vyšlehejte s cukrem a poté do něj zašlehejte smetanu. Pomocí cukrářského sáčku pak krém nanášejte na skořápky a spojujte.