Těsto
- bílek 75 g
- žloutek 50 g
- cukr 120 g
- pistáciová mouka 163 g
- mandlová mouka 163 g
- extra virgin olivový olej 55 g
- pomerančový likér (Gran Marnier) 28 g
- pomerančová kůra z 1 pomeranče
Poleva
- smetana 200 g
- bílá čokoláda (32 až 35 % kakaového másla) 300 g
- pistáciová pasta (Bronte) 70 g
Postup přípravy
- V robotu vyšlehejte bílky s cukrem. Jakmile bude pěna dostatečně nadýchaná, přidejte i vaječné žloutky. Do misky s olejem odlejte trochu vyšlehaných bílků a promíchejte.
- Ke zbytku postupně přisypávejte pistáciovou a mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Na závěr vlijte do těsta olej s vejci a likér.
- Hotové těsto nalijte do formy na donuty vymazané olejem zhruba do 3/4. V troubě je pak pečte zhruba půl hodiny na 160 až 165 stupňů.
- Mezitím připravte polevu. Smetanu přiveďte k varu a nalijte ji na rozpuštěnou čokoládu. Rozmixujte tyčovým mixérem. Na závěr přidejte ještě pistáciovou pastu. Koblížky namočte částečně do polevy a posypte nasekanými pistáciemi.
PRIMA TIP: Těsto můžete upéct i v klasické bábovkové formě a polevu pak přelít přes hotovou bábovku. Na Sicílii se jí říká Cambella al Pistacchio.
Ciambelline al Pistacchio – piškotové koblížky s pistáciemi 2 Zdroj: FTV Prima