Luxusní pralinky z domácí dubajské čokolády podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
4x

Dubajská čokoláda pobláznila svět, výrobci se předhánějí, kdo nejlépe napodobí originální recepturu, a zákazníci neváhají zaplatit za tuto originální lahůdku značné částky. V obchodech se ale objevují i nepovedené verze z levných ingrediencí, na kterých si moc nepochutnáte. Nejlepší bude, když si zkusíte připravit vlastní domácí verzi, u které si pohlídáte kvalitu vstupních surovin. Nechte se vést návodem od Pavla Berkyho, s kterým si vyrobíte efektní pralinky. Perfektní nejen na Valentýna...

15 porcí
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Těsto kataifi nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, těsto do ní přidejte a za stálého promíchávání ho orestujte dozlatova. Těsto by mělo být krásně křupavé. Poté ho z pánve přendejte na plech a nechte zcela vychladnout.
  2. Vychladlé těsto dejte do mísy, přidejte pistáciovou pastu nebo pistáciové máslo, tahini a vše dobře promíchejte. Hotový krém dejte na minimálně 30 minut do mrazáku. Bude se s ním lépe pracovat.
  3. Když je těsto dostatečně ztuhlé, aby se z něho daly ukoulet kuličky, vyndejte ho a rukama vytvarujte malé kuličky. Rozložte je na plech s pečícím papírem, napíchejte do nich párátka či špejle a dejte do mrazáku zcela ztuhnout. Já je měl v mrazáku přes noc a výsledek byl dokonalý.
  4. V momentě, kdy jsou kuličky dobře vymražené, můžete začít s přípravou čokolády. Kuličky ale z mrazáku ještě nevyndavejte, opět rychle změknou.
  5. Čokoládové pecičky dejte do misky. Do kastrolu dejte kousek vody a přiveďte ji k varu. Poté plamen ztlumte, aby voda příliš nebublala. Misku s čokoládou položte na kastrol a nechte čokoládu zcela rozpustit. Hořká čokoláda by se měla zahřát na 45-50 °C - pomoci si můžete kuchyňským teploměrem pro dosažení požadované teploty.
  6. Po dosažení teploty misku s čokoládou z kastrolu sundejte a za stálého promíchávání ji vychlaďte na 29-31 °C. To je ideální teplota, se kterou můžete následně pracovat. Takto připravená/vytemperovaná čokoláda bude po vytuhnutí nádherně lesklá a křupavá.
  7. Zmrzlé kuličky z mrazáku vyndavejte po jedné a postupně je namáčejte do čokolády. Zapíchněte je do nějakého podstavce (např. kusu polystyrenu) a následně je nechte v lednici zatuhnout. Tím bude vrstva čokolády rovnoměrná a tvar kuliček souměrnější.

PRIMA TIPY:

  • Kuličky můžete ještě ozdobit kousky jedlého zlata (najdete ho v jakémkoliv obchodě s cukrářskými potřebami) nebo pocákat obarvenou bílou čokoládou či potravinářskou barvou.
  • Pokud se rozhodnete čokoládu netemperovat, můžete ji jen rozpustit bez hlídání teploty. Může se ale stát, že čokoláda dobře neztuhne, nebude mít lesk nebo nebude dostatečně křupavá.
  • Pro změnu můžete zkusit kuličky obalit i v mléčné, bílé nebo ruby čokoládě.
  • Kataifi těsto zakoupíte v řeckých nebo arabských obchodech.

Vyzkoušejte také jednoduchý čokoládový koláč podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty