zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pistáciový dort s vůní pomerančových květů
Autor: Jogurtista Pistáciový dort s vůní pomerančových květů

Pistáciový dort s vůní pomerančových květů

Hodnoceno: 4x
Pozdrav ze Sicílie, kde rostou ty nejsladší a nejvoňavější pomeranče v Evropě. Horké slunce v nich koncentruje chuť a tato esence léta je uchována ve vodě s vůní pomerančových květů. Hustý jogurt s mascarpone ukrývá těsto zelené díky pistáciím, které si výborně rozumí se sladkou kyselostí pomerančů. Pokud pistácie nemáte rádi, nahraďte je loupanými mandlemi.
do 1,5 hodiny
1 dort porce

reklama

Postup

  1. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. V mixéru typu kutr rozmixujte pistácie s 50 g cukru. V míse ušlehejte sníh z bílků. 
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky ušlehejte se zbylým cukrem do husté hladké hmoty, za stálého šlehání přidávejte olej. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, potom najemno posekané pistácie s cukrem a nakonec ušlehaný sníh z bílků. 
  3. Těsto nalejte do připravené dortové formy a pečte asi 45 minut, dokud se na špejli, kterou zapíchnete doprostřed moučníku, nepřestane lepit těsto. 
  4. Vytáhněte dort z trouby a nechte úplně vychladnout. Mezitím připravte náplň. Jogurt vyšlehejte s mascarpone, cukrem a vodou z pomerančových květů dohladka. Misku překryjte potravinářskou fólií a uložte do ledničky. 
  5. Vychladlý dort prořízněte na dva pláty. Spodní část potřete částí jogurtového krému. Přiklopte druhou polovinou korpusu a pomocí stěrky natřete na krém nahoru na dort i na boky. Povrch moučníku ozdobte kandovaným pomerančem a pistáciemi. Dort uchovávejte v ledničce a spotřebujte do 2 až 3 dnů. 

PRIMA TIP: Voda z pomerančových květů se vyrábí destilací pupenů pomerančových květů. Její intenzita chutě a vůně závisí na způsobu její přípravy. Přidávejte ji do náplně proto po lžičkách a krém ochutnávejte, až bude vyvážený a příjemně voňavý. 

Pistáciový dort s vůní pomerančových květů
Autor: Jogurtista Pistáciový dort s vůní pomerančových květů

reklama

Jogurtista
Virginia Repetto

Život bez jogurtu si neumíte ani představit? S touto půvabnou knížkou si ho dokážete vyrobit i doma a to z jakéhokoliv mléka! Foodstylistka, fotografka a autorka receptů Virginia Repetto vyzkoušela mnoho různých receptur a sepsala je podrobně tak, že dojdete ke stejným výsledkům jako na lákavých fotkách. Naučíte se nejen připravovat rozličné jogurty, ale i je používat ve sladkých i slaných pokrmech. Inspirace světovými kuchyněmi se zřetelem na evropskou sezonu a lokální potraviny činí z této knihy praktickou příručku, která nezůstane ležet na poličce. 

Vydalo nakladatelství Anag.

Související témata: dort , pistácie , bílý jogurt , Sladké