Virginia Repetto

Pistáciový dort s vůní pomerančových květů

Moje hodnocení
6x

Pozdrav ze Sicílie, kde rostou ty nejsladší a nejvoňavější pomeranče v Evropě. Horké slunce v nich koncentruje chuť a tato esence léta je uchována ve vodě s vůní pomerančových květů. Hustý jogurt s mascarpone ukrývá těsto zelené díky pistáciím, které si výborně rozumí se sladkou kyselostí pomerančů. Pokud pistácie nemáte rádi, nahraďte je loupanými mandlemi.

1 porce
90 minut

Těsto

Krém

  • hustý bílý jogurt řeckého typu 300 g
  • mascarpone 250 g
  • moučkový cukr 150 g
  • voda z pomerančových květů 2 lžíce
  • plátky kandovaného pomeranče na ozdobu
  • vyloupané pistácie na ozdobu

Postup přípravy

  1. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. V mixéru typu kutr rozmixujte pistácie s 50 g cukru. V míse ušlehejte sníh z bílků.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky ušlehejte se zbylým cukrem do husté hladké hmoty, za stálého šlehání přidávejte olej. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, potom najemno posekané pistácie s cukrem a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
  3. Těsto nalejte do připravené dortové formy a pečte asi 45 minut, dokud se na špejli, kterou zapíchnete doprostřed moučníku, nepřestane lepit těsto.
  4. Vytáhněte dort z trouby a nechte úplně vychladnout. Mezitím připravte náplň. Jogurt vyšlehejte s mascarpone, cukrem a vodou z pomerančových květů dohladka. Misku překryjte potravinářskou fólií a uložte do ledničky.
  5. Vychladlý dort prořízněte na dva pláty. Spodní část potřete částí jogurtového krému. Přiklopte druhou polovinou korpusu a pomocí stěrky natřete na krém nahoru na dort i na boky. Povrch moučníku ozdobte kandovaným pomerančem a pistáciemi. Dort uchovávejte v ledničce a spotřebujte do 2 až 3 dnů.

PRIMA TIP: Voda z pomerančových květů se vyrábí destilací pupenů pomerančových květů. Její intenzita chutě a vůně závisí na způsobu její přípravy. Přidávejte ji do náplně proto po lžičkách a krém ochutnávejte, až bude vyvážený a příjemně voňavý.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Virginia Repetto

Anag Virginia Repetto

Život bez jogurtu si neumíte ani představit? S touto půvabnou knížkou si ho dokážete vyrobit i doma a to z jakéhokoliv mléka! Foodstylistka, fotografka a autorka receptů Virginia Repetto vyzkoušela mnoho různých receptur a sepsala je podrobně tak, že dojdete ke stejným výsledkům jako na lákavých fotkách. Naučíte se nejen připravovat rozličné jogurty, ale i je používat ve sladkých i slaných pokrmech. Inspirace světovými kuchyněmi se zřetelem na evropskou sezonu a lokální potraviny činí z této knihy praktickou příručku, která nezůstane ležet na poličce.

Vydalo nakladatelství Anag.


Přečtěte si také

Recepty