Těsto
- pistácie (vyloupané ) 100 g
- cukr krupice 150 g
- vejce 3 ks
- slunečnicový olej 40 g
- hladká mouka 120 g
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy)
Krém
- bílý jogurt (hustý, řeckého typu) 300 g
- mascarpone 250 g
- moučkový cukr 150 g
- voda (voda z pomerančových květů) 2 lžíce
- kandovaný pomeranč (plátky kandovaného pomeranče na ozdobu)
- pistácie (vyloupané,na ozdobu)
Postup přípravy
- Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. V mixéru typu kutr rozmixujte pistácie s 50 g cukru. V míse ušlehejte sníh z bílků.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky ušlehejte se zbylým cukrem do husté hladké hmoty, za stálého šlehání přidávejte olej. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, potom najemno posekané pistácie s cukrem a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
- Těsto nalejte do připravené dortové formy a pečte asi 45 minut, dokud se na špejli, kterou zapíchnete doprostřed moučníku, nepřestane lepit těsto.
- Vytáhněte dort z trouby a nechte úplně vychladnout. Mezitím připravte náplň. Jogurt vyšlehejte s mascarpone, cukrem a vodou z pomerančových květů dohladka. Misku překryjte potravinářskou fólií a uložte do ledničky.
- Vychladlý dort prořízněte na dva pláty. Spodní část potřete částí jogurtového krému. Přiklopte druhou polovinou korpusu a pomocí stěrky natřete na krém nahoru na dort i na boky. Povrch moučníku ozdobte kandovaným pomerančem a pistáciemi. Dort uchovávejte v ledničce a spotřebujte do 2 až 3 dnů.
PRIMA TIP: Voda z pomerančových květů se vyrábí destilací pupenů pomerančových květů. Její intenzita chutě a vůně závisí na způsobu její přípravy. Přidávejte ji do náplně proto po lžičkách a krém ochutnávejte, až bude vyvážený a příjemně voňavý.