Korpus
- hladká mouka 90 g
- kakao 20 g
- prášek do pečiva 6 g
- cukr krupice 120 g
- vejce 1 ks
- máslo (povolené) 25 g + na vymazání
- mléko 80 ml
- káva (silná ) 50 ml
Tmavá pěna
- smetana ke šlehání 250 ml
- hořká čokoláda 140 g
- želatina 2 plátky
- vanilkový extrakt několik kapek
Světlá pěna
- smetana ke šlehání 180 ml
- bílá čokoláda 100 g
- želatina 2 plátky
- vanilkový extrakt několik kapek
Griliáš
- cukr krupice 100 g
- ořechy (nasekané para ořechy) 60 g
- olej trocha
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a vše prosejte.
- V robotu si pomocí metly vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny (trvá to až 10 minut). Nakonec přidejte máslo a zapracujte.
- Mezitím smíchejte mléko a kávu. Když máte vyšlehanou pěnu, přidávejte střídavě suchou a tekutou směs.
- Formu na dort (o průměru 17–19 cm) si vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem. Těsto nalijte do formy a pečte na 180 °C cca 30 minut.
- Upečený korpus nechte vychladnout a seřízněte ho nahoře do roviny (zbytek lze nakrájet na kostičky a sníst nebo ho rozdrobit do skleniček a přidat k němu třeba ochucený tvaroh).
- Do misky dejte ledovou vodu a namočte v ní 2 plátky želatiny. 100 ml smetany zahřejte ve vodní lázni, přidejte do ní vymačkané plátky želatiny a vanilkový extrakt.
- Nakonec v ní rozpusťte i hořkou čokoládu. V robotu si mezitím vyšlehejte zbylých 150 ml smetany ke šlehání dotuha.
- Tu poté do vychladlé čokoládové hmoty zlehka zamíchejte. Hotovou pěnu dejte na korpus a nechte minimálně 2 hodiny vychladit.
- Do misky dejte ledovou vodu a namočte v ní 2 plátky želatiny. 80 ml smetany zahřejte ve vodní lázni, přidejte do ní vymačkané plátky želatiny a vanilkový extrakt.
- Nakonec v ní rozpusťte i bílou čokoládu. V robotu si mezitím vyšlehejte zbylých 100 ml smetany ke šlehání dotuha.
- Tu poté do vychladlé čokoládové hmoty zlehka zamíchejte. Hotovou pěnu dejte na korpus a nechte minimálně 2 hodiny vychladit.
- Mezitím si připravte griliáš. Vezměte si plát pečicího papíru a zlehka ho potřete olejem. Do silnostěnné pánve djete cukr a nechte ho na středním plameni zahřívat. Po chvilce se začne tvořit karamel, který nechte mírně zhnědnout.
- Poté do něj vhoďte nasekané ořechy a ihned odstavte z pánve. Griliáš nalijte na pečicí papír, který přeložte a griliáš rychle dorovnejte válečkem, abyste z něj měli hezkou placku.
- Griliáš nakonec nalámejte nebo rozdrťte a ozdobte jím dort.