Čokoládový dort s ovocným želé

Moje hodnocení
15x

S čokoládovým dortem nikdy nešlápnete vedle, to vám garantujeme. Pokud ho ale chcete vylepšit ovocem, zkuste ovocné želé. Dodá mu na šťavnatosti a spolu s tvarohovým krémem se postará o skvělý zážitek nejen u kávy.

1 porce
120 minut

Piškot

Tvarohový krém

Ovocné želé

Postup přípravy

  1. Suroviny na korpus a na tvarohový krém si vytáhněte ideálně hodinu před začátkem pečení ven z lednice.
  2. Troubu rozpalte na 180 °C a formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
  3. Do mísy dejte cukr s vejci a šlehejte nejvyšší rychlost asi 5 minut – směs bude krásně nadýchaná a hezky světlá.
  4. Poté rychlost mixéru zpomalte a přidejte vodu s olejem. Nakonec přidejte prosátou moukou s kakaem a kypřicím práškem – šlehejte pomalu a jen do doby, dokud nebudou všechny suroviny propojené.
  5. Takto připravené těsto přelijte pomocí cukrářské špachtle do formy, uhlaďte do stran a dejte péct na 15 minut.
  6. Po upečení korpus vytáhněte z trouby, nechte ho vychladnout a poté pomocí nože „objeďte“ boky korpusu a korpus dejte chvilku bokem (dejte z něj dolů pečicí papír).
  7. Boky formy pomažte máslem a vyložte pečicím papírem tak, aby byl aspoň 3 cm nad formu. Formu složte dohromady a dejte do ní zpátky korpus a odložte chvilku stranou.
  8. Připravte si krém. Šest plátků želatiny dejte na talíř a polijte ji 5 lžícemi vody (nechte ji 10 minut nabobtnat). Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  9. Do mísy dejte smetanu spolu s cukrem a ušlehejte do polotuha, poté přidávejte po lžících tvaroh a vše dohromady prošlehejte. Ke krému za stálého šlehání přilejte vychladlou čokoládu – poté robota vypněte.
  10. Do menšího kastrůlku dejte nabobtnanou a vymačkanou želatinu, kterou za stálého míchání zahřejte do úplného rozpuštění, přidejte k rozpuštěné želatině jednu lžíci vyšlehaného krému, promíchejte dohladka a vše nalijte do vyšlehaného krému.
  11. Želatinu pomocí cukrářské špachtle zapracujte do čokoládového krému. Takto připravený krém dejte na korpus a nechte alespoň 4 hodiny v lednici zatuhnout.
  12. Po uplynutí 4 hodin si nachystejte ovoce. Na talíř si dejte želatinu, tu nechte zase 10 minut bobtnat. Do rendlíku dejte ovoce, cukr, vše zalijte vodou a zahřívejte na plotně (cca 4–5 minut, ovoce by nemělo vařit!!).
  13. Poté nabobtnanou a vymačkanou želatinu dejte do malého kastrůlku, želatinu zase zahřejte do úplného rozpuštění, přidejte jednu lžíci ovoce, promíchejte, nalejte do ovoce – vše promíchejte a nechte asi 5 minut prochladnout.
  14. Formu s korpusem a krémem dejte na velký talíř. Ovoce pak nalejte na zatuhlý krém a dejte ihned přes noc odpočívat do lednice.
  15. Druhý den dort ozdobte třeba ovocem, mátou nebo jedlými květy a pusťte se do něj.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Máma peče doma

Barbora Gorecká Máma peče doma

Blogerka Bára Gorecká pečuje v práci o pacienty a doma o dva syny a manžela. Rozmazluje je především dezerty, moučníky a dorty všeho druhu, které od roku 2016 zveřejňuje na svém blogu Máma peče doma. Po kuchařce Moje nejsladší vzpomínky vytvořila další knihu plnou laskomin – Sladce. Sladké recepty ze všech koutů světa rozdělila do sedmi kapitol a neomezuje se pouze na pečené dobroty. Najdete tu i hity poslední doby jako citronový krém, dulce de leche, domácí nutellu či slaný karamel. Z nabídky 83 pochoutek si vybere opravdu každý, ale pustit se na sladkou jízdu kolem světa s průvodkyní Bárou už chce pořádnou chuť na sladké.

mamapecedoma.com


Přečtěte si také

Recepty