Piškot
- vejce 3 ks
- cukr krupice 120 g
- hladká mouka 85 g
- kakao (holandské ) 25 g
- olej (slunečnicový nebo řepkový) 2 velké lžíce
- voda (vlažná ) 2 lžíce
- kypřicí prášek 4 g
Tvarohový krém
- tvaroh (ve vaničce) 750 g
- smetana ke šlehání (33%) 150 ml
- čokoláda (alespoň 52 %) 200 g
- moučkový cukr 100 g
- želatina 6 plátků + 5 lžic vody
Ovocné želé
- ovoce (mražené ) 550 g
- cukr krupice 60 g
- voda 200 ml
- želatina 5 plátků + 5 lžic vody
Postup přípravy
- Suroviny na korpus a na tvarohový krém si vytáhněte ideálně hodinu před začátkem pečení ven z lednice.
- Troubu rozpalte na 180 °C a formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
- Do mísy dejte cukr s vejci a šlehejte nejvyšší rychlost asi 5 minut – směs bude krásně nadýchaná a hezky světlá.
- Poté rychlost mixéru zpomalte a přidejte vodu s olejem. Nakonec přidejte prosátou moukou s kakaem a kypřicím práškem – šlehejte pomalu a jen do doby, dokud nebudou všechny suroviny propojené.
- Takto připravené těsto přelijte pomocí cukrářské špachtle do formy, uhlaďte do stran a dejte péct na 15 minut.
- Po upečení korpus vytáhněte z trouby, nechte ho vychladnout a poté pomocí nože „objeďte“ boky korpusu a korpus dejte chvilku bokem (dejte z něj dolů pečicí papír).
- Boky formy pomažte máslem a vyložte pečicím papírem tak, aby byl aspoň 3 cm nad formu. Formu složte dohromady a dejte do ní zpátky korpus a odložte chvilku stranou.
- Připravte si krém. Šest plátků želatiny dejte na talíř a polijte ji 5 lžícemi vody (nechte ji 10 minut nabobtnat). Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Do mísy dejte smetanu spolu s cukrem a ušlehejte do polotuha, poté přidávejte po lžících tvaroh a vše dohromady prošlehejte. Ke krému za stálého šlehání přilejte vychladlou čokoládu – poté robota vypněte.
- Do menšího kastrůlku dejte nabobtnanou a vymačkanou želatinu, kterou za stálého míchání zahřejte do úplného rozpuštění, přidejte k rozpuštěné želatině jednu lžíci vyšlehaného krému, promíchejte dohladka a vše nalijte do vyšlehaného krému.
- Želatinu pomocí cukrářské špachtle zapracujte do čokoládového krému. Takto připravený krém dejte na korpus a nechte alespoň 4 hodiny v lednici zatuhnout.
- Po uplynutí 4 hodin si nachystejte ovoce. Na talíř si dejte želatinu, tu nechte zase 10 minut bobtnat. Do rendlíku dejte ovoce, cukr, vše zalijte vodou a zahřívejte na plotně (cca 4–5 minut, ovoce by nemělo vařit!!).
- Poté nabobtnanou a vymačkanou želatinu dejte do malého kastrůlku, želatinu zase zahřejte do úplného rozpuštění, přidejte jednu lžíci ovoce, promíchejte, nalejte do ovoce – vše promíchejte a nechte asi 5 minut prochladnout.
- Formu s korpusem a krémem dejte na velký talíř. Ovoce pak nalejte na zatuhlý krém a dejte ihned přes noc odpočívat do lednice.
- Druhý den dort ozdobte třeba ovocem, mátou nebo jedlými květy a pusťte se do něj.
Čokoládový dort s ovocným želé 2 Zdroj: Máma peče doma