Čokoládový dort s ovocným želé
Zdroj: Máma peče doma
Čokoládový dort s ovocným želé
Zdroj:
Máma peče doma
S čokoládovým dortem nikdy nešlápnete vedle, to vám garantujeme. Pokud ho ale chcete vylepšit ovocem, zkuste ovocné želé. Dodá mu na šťavnatosti a spolu s tvarohovým krémem se postará o skvělý zážitek nejen u kávy.
Postup přípravy
-
Suroviny na korpus a na tvarohový krém si vytáhněte ideálně hodinu před začátkem pečení ven z lednice.
-
Troubu rozpalte na 180 °C a formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
-
Do mísy dejte cukr s vejci a šlehejte nejvyšší rychlost asi 5 minut – směs bude krásně nadýchaná a hezky světlá.
-
Poté rychlost mixéru zpomalte a přidejte vodu s olejem. Nakonec přidejte prosátou moukou s kakaem a kypřicím práškem – šlehejte pomalu a jen do doby, dokud nebudou všechny suroviny propojené.
-
Takto připravené těsto přelijte pomocí cukrářské špachtle do formy, uhlaďte do stran a dejte péct na 15 minut.
-
Po upečení korpus vytáhněte z trouby, nechte ho vychladnout a poté pomocí nože „objeďte“ boky korpusu a korpus dejte chvilku bokem (dejte z něj dolů pečicí papír).
-
Boky formy pomažte máslem a vyložte pečicím papírem tak, aby byl aspoň 3 cm nad formu. Formu složte dohromady a dejte do ní zpátky korpus a odložte chvilku stranou.
-
Připravte si krém. Šest plátků želatiny dejte na talíř a polijte ji 5 lžícemi vody (nechte ji 10 minut nabobtnat). Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
-
Do mísy dejte smetanu spolu s cukrem a ušlehejte do polotuha, poté přidávejte po lžících tvaroh a vše dohromady prošlehejte. Ke krému za stálého šlehání přilejte vychladlou čokoládu – poté robota vypněte.
-
Do menšího kastrůlku dejte nabobtnanou a vymačkanou želatinu, kterou za stálého míchání zahřejte do úplného rozpuštění, přidejte k rozpuštěné želatině jednu lžíci vyšlehaného krému, promíchejte dohladka a vše nalijte do vyšlehaného krému.
-
Želatinu pomocí cukrářské špachtle zapracujte do čokoládového krému. Takto připravený krém dejte na korpus a nechte alespoň 4 hodiny v lednici zatuhnout.
-
Po uplynutí 4 hodin si nachystejte ovoce. Na talíř si dejte želatinu, tu nechte zase 10 minut bobtnat. Do rendlíku dejte ovoce, cukr, vše zalijte vodou a zahřívejte na plotně (cca 4–5 minut, ovoce by nemělo vařit!!).
-
Poté nabobtnanou a vymačkanou želatinu dejte do malého kastrůlku, želatinu zase zahřejte do úplného rozpuštění, přidejte jednu lžíci ovoce, promíchejte, nalejte do ovoce – vše promíchejte a nechte asi 5 minut prochladnout.
-
Formu s korpusem a krémem dejte na velký talíř. Ovoce pak nalejte na zatuhlý krém a dejte ihned přes noc odpočívat do lednice.
-
Druhý den dort ozdobte třeba ovocem, mátou nebo jedlými květy a pusťte se do něj.
Čokoládový dort s ovocným želé 2
Zdroj: Máma peče doma
Čokoládový dort s ovocným želé 2
Zdroj:
Máma peče doma