Suroviny
- máslo (nakrájené) 250 g
- tmavá čokoláda (70 % kakaa) 300 g
- kakao (holandské, prosáté) 2 lžíce
- mléko 1/2 hrnku
- vejce 6 ks
- cukr krupice (běžný ) 1 hrnek
- cukr krupice (přírodní ) 1/2 hrnku
- hladká mouka 1 hrnek
Postup přípravy
- Máslo a čokoládu dejte v kastrůlku na střední stupeň a promíchávejte, až se rozpustí a vznikne hladká směs. Vmíchejte do ní kakao a mléko. Dejte stranou trochu vychladnout.
- Vejce a oba druhy cukru šlehejte elektrickými metlami při vysoké rychlosti 10 až 12 minut, až bude směs hustá, světlá a krémovitá. K vejcím pak vmíchejte čokoládovou směs, jen aby se oboje spojilo.
- Snižte rychlost metel na nízkou a zašlehejte mouku. Troubu předehřejte na 160 °C a formu o průměru 22 cm (nebo nádobu remosky) lehce vymažte a vyložte papírem na pečení. Remosku zapněte, aby se předehřála.
- Vlijte těsto a pečte 1 hodinu až 1 hodinu 10 minut, až zpevní. Dort nechte ve formě úplně vychladnout. Můžete ho ozdobit třeba kakaovým popraškem, ale jeho kouzlo je v lehce „nepovedeném“ vzhledu.
PRIMA TIP: Tenhle dort je upečený, když se na jeho povrchu vytvoří suchá popraskaná krustička, ale jeho vnitřek zůstává vláčný. Skvělé jsou k němu lehce povařené maliny nebo jahody a neslazená domácí šlehačka nebo vanilková zmrzlina.
Vláčný čokoládový dort Zdroj: Marek Kučera