Martina Hladjuk / Mamachef

Nadýchané pistáciové pletence z kynutého těsta

Moje hodnocení
4x

Sladké kynuté těsto s náplní snad nikdy nezklame. První sousto vás přenese do říše blaha, zvlášť když kousnete do nadýchaného voňavého těsta, ze kterého probleskuje pistáciový krém a žádá si vaši pozornost. Dopřejte mu ji. Spojení kynutého těsta a jemných pistácií je silně návykové, zvlášť když v těstě ještě pistácie křupou. Vyzkoušejte neprůstřelný recept podle Martiny z blogu Mamachef.

12 porcí
120 minut

Těsto

Náplň

  • jemně mleté pistácie 200 g
  • třtinový cukr 100 g
  • bílek (bílky) 2 ks
  • pistáciové máslo podle chuti

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobte do mísy, promíchejte s 1 lžící cukru a nechte 10–15 minut rozpustit. Přimíchejte 1 lžíci mouky, vlažné mléko a sůl a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.
  2. Mezitím připravte náplň. Smíchejte mleté pistácie s cukrem a případně 3 lžícemi pistáciového másla. Přidejte 1 bílek a promíchejte. Pokud by byla směs moc suchá, vmíchejte i druhý bílek, je-li naopak moc řídká, zahustěte ji pistáciemi. Správně by se náplň měla lehce roztírat, příliš tuhá náplň by potrhala těsto, příliš tekutá by vytékala.
  3. Do mísy prosejte mouku, přidejte 1 vejce, máslo, cukr a kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto, v robotu s nástavcem hnětací hák to trvá asi 7 minut, ručně vařečkou zhruba 15 minut. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na plát silný 2 mm do tvaru obdélníku. Po celém těstě rovnoměrně rozetřete náplň a nevynechejte ani okraje. Delší strany těsta přetáhněte do poloviny plátu a vzniklý závin rozkrájejte na 1,5 cm široké díly. Zatočte je v rukou a spojte konce. Také můžete kousek zamotat do tvaru šneka. Důležité je, aby konce držely u sebe. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Troubu předehřejte na 170 °C. Pletence potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubě mletými pistáciemi. Pečte v předehřáté troubě asi 25–35 minut dozlatova. Propečenost vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do středu a vytáhněte, je-li čistá a suchá, těsto je upečené.

PRIMA TIP: Zkuste obměnu náplně z pekanových ořechů – mleté ořechy promíchejte s třtinovým cukrem, bílkem a lžičkou skořice nebo kakaa. Těsto s náplní můžete také stočit – jako když se motá třeba listové těsto na šneky – rozkrojit na dvě části a každou z nich rozříznout podélně napůl. Tyto dva díly dále zamotejte do podoby pletence a zatočte. Vznikne zase úplně jiný tvar a místo malých pletenců vytvoříte dva velké, které lze krájet na plátky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Martina Hladjuk / Mamachef


Přečtěte si také

Recepty