Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nadýchané pistáciové pletence z kynutého těsta
Suroviny (12–15 ks porcí)
Těsto:
- čerstvé droždí 17 g
- cukr krupice 60 g
- hladká mouka 350 g
- vlažné mléko 150 ml
- sůl 1/3 lžičky
- vejce 2 ks
- povolené máslo 80 g
- hladká mouka na pomoučení
- hrubě mleté pistácie 1 hrst
Náplň:
- jemně mleté pistácie 200 g
- třtinový cukr 100 g
- bílky 2 ks
- pistáciové máslo podle chuti
Postup
- Droždí rozdrobte do mísy, promíchejte s 1 lžící cukru a nechte 10–15 minut rozpustit. Přimíchejte 1 lžíci mouky, vlažné mléko a sůl a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.
- Mezitím připravte náplň. Smíchejte mleté pistácie s cukrem a případně 3 lžícemi pistáciového másla. Přidejte 1 bílek a promíchejte. Pokud by byla směs moc suchá, vmíchejte i druhý bílek, je-li naopak moc řídká, zahustěte ji pistáciemi. Správně by se náplň měla lehce roztírat, příliš tuhá náplň by potrhala těsto, příliš tekutá by vytékala.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte 1 vejce, máslo, cukr a kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto, v robotu s nástavcem hnětací hák to trvá asi 7 minut, ručně vařečkou zhruba 15 minut. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na plát silný 2 mm do tvaru obdélníku. Po celém těstě rovnoměrně rozetřete náplň a nevynechejte ani okraje. Delší strany těsta přetáhněte do poloviny plátu a vzniklý závin rozkrájejte na 1,5 cm široké díly. Zatočte je v rukou a spojte konce. Také můžete kousek zamotat do tvaru šneka. Důležité je, aby konce držely u sebe. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Pletence potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubě mletými pistáciemi. Pečte v předehřáté troubě asi 25–35 minut dozlatova. Propečenost vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do středu a vytáhněte, je-li čistá a suchá, těsto je upečené.
PRIMA TIP: Zkuste obměnu náplně z pekanových ořechů – mleté ořechy promíchejte s třtinovým cukrem, bílkem a lžičkou skořice nebo kakaa.
Těsto s náplní můžete také stočit – jako když se motá třeba listové těsto na šneky – rozkrojit na dvě části a každou z nich rozříznout podélně napůl. Tyto dva díly dále zamotejte do podoby pletence a zatočte. Vznikne zase úplně jiný tvar a místo malých pletenců vytvoříte dva velké, které lze krájet na plátky.
Radost v kuchyni
Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.
Více na www.mamachef.cz