reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Nadýchané pistáciové pletence z kynutého těsta
Autor: Mamachef / Radost v kuchyni Nadýchané pistáciové pletence z kynutého těsta

Nadýchané pistáciové pletence z kynutého těsta

Hodnoceno: 3x
Sladké kynuté těsto s náplní snad nikdy nezklame. První sousto vás přenese do říše blaha, zvlášť když kousnete do nadýchaného voňavého těsta, ze kterého probleskuje pistáciový krém a žádá si vaši pozornost. Dopřejte mu ji. Spojení kynutého těsta a jemných pistácií je silně návykové, zvlášť když v těstě ještě pistácie křupou. Vyzkoušejte neprůstřelný recept podle Martiny z blogu Mamachef.
nad 2 hodiny
12–15 ks porcí

reklama

Postup

  1. Droždí rozdrobte do mísy, promíchejte s 1 lžící cukru a nechte 10–15 minut rozpustit. Přimíchejte 1 lžíci mouky, vlažné mléko a sůl a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. 
  2. Mezitím připravte náplň. Smíchejte mleté pistácie s cukrem a případně 3 lžícemi pistáciového másla. Přidejte 1 bílek a promíchejte. Pokud by byla směs moc suchá, vmíchejte i druhý bílek, je-li naopak moc řídká, zahustěte ji pistáciemi. Správně by se náplň měla lehce roztírat, příliš tuhá náplň by potrhala těsto, příliš tekutá by vytékala. 
  3. Do mísy prosejte mouku, přidejte 1 vejce, máslo, cukr a kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto, v robotu s nástavcem hnětací hák to trvá asi 7 minut, ručně vařečkou zhruba 15 minut. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. 
  4. Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na plát silný 2 mm do tvaru obdélníku. Po celém těstě rovnoměrně rozetřete náplň a nevynechejte ani okraje. Delší strany těsta přetáhněte do poloviny plátu a vzniklý závin rozkrájejte na 1,5 cm široké díly. Zatočte je v rukou a spojte konce. Také můžete kousek zamotat do tvaru šneka. Důležité je, aby konce držely u sebe. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. 
  5. Troubu předehřejte na 170 °C. Pletence potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubě mletými pistáciemi. Pečte v předehřáté troubě asi 25–35 minut dozlatova. Propečenost vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do středu a vytáhněte, je-li čistá a suchá, těsto je upečené. 

PRIMA TIP: Zkuste obměnu náplně z pekanových ořechů – mleté ořechy promíchejte s třtinovým cukrem, bílkem a lžičkou skořice nebo kakaa. 
Těsto s náplní můžete také stočit – jako když se motá třeba listové těsto na šneky – rozkrojit na dvě části a každou z nich rozříznout podélně napůl. Tyto dva díly dále zamotejte do podoby pletence a zatočte. Vznikne zase úplně jiný tvar a místo malých pletenců vytvoříte dva velké, které lze krájet na plátky. 

Nadýchané pistáciové pletence z kynutého těsta
Autor: Mamachef / Radost v kuchyni Nadýchané pistáciové pletence z kynutého těsta
Nadýchané pistáciové pletence z kynutého těsta
Autor: Mamachef / Radost v kuchyni Nadýchané pistáciové pletence z kynutého těsta

reklama

Radost v kuchyni
Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu. 

Více na www.mamachef.cz

Související témata: pistácie , pletence , kynuté těsto , Mamachef , Sladké