Josef Maršálek

Luxusní čokoládový dort s Earl Grey čajem podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
1x

Čokoládový dort spojuje nejlepší ingredience a špičkové techniky cukrářského umění, které Josef Maršálek zdokonalil během své cukrářské kariéry. Jeho pečlivá ruka a vášeň pro detail zaručují, že výsledek je vždy skvostným uměleckým dílem a neodolatelným chuťovým zážitkem. Tento výjimečný dezert připravil pro všechny milovníky kvalitního čaje u příležitosti oslav 30. narozenin Ahmad Tea na českém trhu.

12 porcí
120 minut

Korpus

Kaviár s čajem

Krém

Na dokončení

Postup přípravy

  1. Čaj zalijte vařící vodou a nechte ho dobře vylouhovat, poté sceďte a dobře vymačkejte. K čaji přidejte vejce a cukr. Tuto směs poté vyšlehejte do husté pěny. Opatrně do ní zamíchejte olivový olej a úplně na závěr všechny ostatní sypké ingredience tak, aby směs příliš neztratila objem. Hmotu nalijte do papírem vyložené dortové formy a pečte při 160 °C asi 30–35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane zcela suchá. Korpus vyjměte z trouby a nechte na mřížce vychladnout.
  2. Na krém přiveďte k varu pyré, smíchejte ho s čokoládou a dobře rozmíchejte. V míse utřete velmi měkké máslo s cukrem do nadýchané hmoty, přidejte sůl a čokoládové pyré a šlehejte, dokud nezískáte hladký nadýchaný krém. Není nutné jej zcela přešlehat.
  3. Na kaviár zalijte čaj vařící vodou a nechte ho dobře vylouhovat. Poté ho sceďte. K tekutině přidejte med, agar rozmíchaný v cukru a směs přiveďte k varu. Vařte asi 20-30 sekund, sundejte z plotýnky a přimíchejte pyré. Tekutinu dejte do dávkovací láhve s hubičkou a kapejte do sklenice s velmi chladným, lehce zamraženým olejem kapky. Nechte je v oleji 10 minut odpočinout a poté přeceďte. Olej znovu použijte později. Kuličky kaviáru propláchněte ve studené vodě.
  4. Korpus dvakrát prokrojte a naplňte dvěma třetinami krému, zbylým krémem pomažte strany i povrch dortu. Spodní hranu odekorujte kousky mandlí, pro větší efekt je při pražení prosypejte cukrem a po vychladnutí obalte v jedlém zlatém prachu. Kaviár naaranžujte po obvodu a dozdobte olivovým listím. Dort nejlépe chutná v pokojové teplotě.

Vyzkoušejte také výtečný mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek


Přečtěte si také

Recepty