Těsto
- mandlová mouka 260 g
- moučkový cukr 115 g
- cukr krupice 120 g
- vejce 120 g (zhruba 2 velikostní třídy L)
- žloutek 320 g (zhruba 16 ks)
- rostlinný olej 100 ml
- sůl špetka
- kakao (proseté holandské) 80 g
- máslo 140 g
- hořká čokoláda (nahrubo nasekaná) 180 g
Poleva
- hořká čokoláda (nahrubo nasekaná) 110 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 80 ml
- pomerančový likér (lze vynechat) 10 ml (2 lžičky)
Zdobení
- mléčná čokoláda (malý kousek)
- levandule (kvítka)
Postup přípravy
- ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO: Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 32 cm nebo obyčejný plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mandlovou moučku s cukry a prošlehejte elektrickým mixérem s plochým šlehačem na nízký výkon. Poté za stálého míchání postupně přidávejte vejce a žloutky. Do směsi přilijte rostlinný olej, poté přisypte sůl a promíchejte. Silikonovou stěrkou zlehka vmíchejte kakao a prášek do pečiva.
- Ve vodní lázni nebo v plastové misce v mikrovlnné troubě roztopte máslo a čokoládu a směs přilijte k těstu. Promíchejte silikonovou stěrkou. Těsto pak nalijte do připravené formy a doprostřed udělejte lžící důlek. Pečte 50–55 minut. Koláč je hotový, když do něj zapíchnete kovovou špejli a vytáhnete ji lehce ulepenou od těsta.
- POLEVA Z ČOKOLÁDOVÉHO GANACHE: Čokoládu nasypte do žáruvzdorné mísy. Do rendlíku dejte smetanu a na středním plameni přiveďte k varu. Horkou smetanu nalijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přidejte pomerančový likér a promíchejte.
- ZDOBENÍ: Velkým nožem nebo škrabkou na zeleninu naškrábejte čokoládové hoblinky. Z každého květu levandule si utrhněte fialový kalíšek, který použijete k nazdobení dortu.
- DOKONČENÍ: Dort vyjměte z formy a jakmile vychladne, odstraňte pečicí papír. Na dort rozetřete čokoládové ganache a pokládejte na něj čokoládové hobliny. Mezi ně pak položte několik levandulových kalíšků. Tento dort můžete skladovat zabalený v potravinové fólii při pokojové teplotě až 5 dnů.
Náš tip: Ty nejlepší recepty s čokoládou najdete ve speciálu