Těsto
- mandlová mouka 260 g
 - moučkový cukr 115 g
 - cukr krupice 120 g
 - vejce 120 g (zhruba 2 velikostní třídy L)
 - žloutek 320 g (zhruba 16 ks)
 - rostlinný olej 100 ml
 - sůl špetka
 - kakao (proseté holandské) 80 g
 - máslo 140 g
 - hořká čokoláda (nahrubo nasekaná) 180 g
 
Poleva
- hořká čokoláda (nahrubo nasekaná) 110 g
 - smetana ke šlehání (33 % tuku) 80 ml
 - pomerančový likér (lze vynechat) 10 ml (2 lžičky)
 
Zdobení
- mléčná čokoláda (malý kousek)
 - levandule (kvítka)
 
Postup přípravy
- ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO: Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 32 cm nebo obyčejný plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mandlovou moučku s cukry a prošlehejte elektrickým mixérem s plochým šlehačem na nízký výkon. Poté za stálého míchání postupně přidávejte vejce a žloutky. Do směsi přilijte rostlinný olej, poté přisypte sůl a promíchejte. Silikonovou stěrkou zlehka vmíchejte kakao a prášek do pečiva.
 - Ve vodní lázni nebo v plastové misce v mikrovlnné troubě roztopte máslo a čokoládu a směs přilijte k těstu. Promíchejte silikonovou stěrkou. Těsto pak nalijte do připravené formy a doprostřed udělejte lžící důlek. Pečte 50–55 minut. Koláč je hotový, když do něj zapíchnete kovovou špejli a vytáhnete ji lehce ulepenou od těsta.
 - POLEVA Z ČOKOLÁDOVÉHO GANACHE: Čokoládu nasypte do žáruvzdorné mísy. Do rendlíku dejte smetanu a na středním plameni přiveďte k varu. Horkou smetanu nalijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přidejte pomerančový likér a promíchejte.
 - ZDOBENÍ: Velkým nožem nebo škrabkou na zeleninu naškrábejte čokoládové hoblinky. Z každého květu levandule si utrhněte fialový kalíšek, který použijete k nazdobení dortu.
 - DOKONČENÍ: Dort vyjměte z formy a jakmile vychladne, odstraňte pečicí papír. Na dort rozetřete čokoládové ganache a pokládejte na něj čokoládové hobliny. Mezi ně pak položte několik levandulových kalíšků. Tento dort můžete skladovat zabalený v potravinové fólii při pokojové teplotě až 5 dnů.
 
Náš tip: Ty nejlepší recepty s čokoládou najdete ve speciálu