zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Delikátní čokoládový dort
Autor: kuchařka Čokoláda Delikátní čokoládový dort

Delikátní čokoládový dort

Hodnoceno: 4x
Tento jednoduchý a nesmírně lahodný dort se nejlépe hodí k odpolední kávě nebo jako dezert. Ozdobte jej jahodami, malinami, rybízem nebo jiným ovocem dle libosti a pokapejte smetanou.
do 1,5 hodiny
12–14 porcí

reklama

Postup

  1. ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO: Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 32 cm nebo obyčejný plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mandlovou moučku s cukry a prošlehejte elektrickým mixérem s plochým šlehačem na nízký výkon. Poté za stálého míchání postupně přidávejte vejce a žloutky. Do směsi přilijte rostlinný olej, poté přisypte sůl a promíchejte. Silikonovou stěrkou zlehka vmíchejte kakao a prášek do pečiva.
  2. Ve vodní lázni nebo v plastové misce v mikrovlnné troubě roztopte máslo a čokoládu a směs přilijte k těstu. Promíchejte silikonovou stěrkou. Těsto pak nalijte do připravené formy a doprostřed udělejte lžící důlek. Pečte 50–55 minut. Koláč je hotový, když do něj zapíchnete kovovou špejli a vytáhnete ji lehce ulepenou od těsta.
  3. POLEVA Z ČOKOLÁDOVÉHO GANACHE: Čokoládu nasypte do žáruvzdorné mísy. Do rendlíku dejte smetanu a na středním plameni přiveďte k varu. Horkou smetanu nalijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přidejte pomerančový likér a promíchejte.
  4. ZDOBENÍ: Velkým nožem nebo škrabkou na zeleninu naškrábejte čokoládové hoblinky. Z každého květu levandule si utrhněte fialový kalíšek, který použijete na nazdobení dortu.
  5. DOKONČENÍ: Dort vyjměte z formy a jakmile vychladne, odstraňte pečicí papír. Na dort rozetřete čokoládové ganache a pokládejte na něj čokoládové hobliny. Mezi ně pak položte několik levandulových kalíšků. Tento dort můžete skladovat zabalený v potravinové fólii při pokojové teplotě až 5 dnů.

Delikátní čokoládový dort  Foto: Delikátní čokoládový dort; foto: kuchařka Čokoláda

Čokoláda

Čokoláda Foto:

Kirsten Tibballs

Pro všechny, kdo mají rádi čokoládu, jsou tu sladké, netradiční recepty, klasické i současné. Kirsten Tibballs, šéfkuchaři přezdívaná "australská královna čokolády", provozuje školu pro domácí kuchaře, kteří chtějí ovládnout jemné umění čokolády a cukrářství. Její dlouholeté zkušenosti učitelky jí umožnily shromáždit tuto úžasnou sbírku receptů pro všechny, kteří si rádi dají něco sladkého na zub a kteří chtějí ohromit své přátele a rodinu pečlivě připravenými pokrmy z čokolády. Čokoláda je vždy hlavní ingredience každého receptu.

Recepty jsou rozdělené do tří kategorií: lehké, středně těžké a obtížné. Kirsten pečlivě krok za krokem popisuje celou přípravu a doprovází ji mnoha fotografiemi, takže budete mít dokonalý přehled o celé přípravě. Čokoládové brownies, sušenky s kokosem či malinami, čokoládové koláče, karamelová nebo čokoládová pěna, čokoládový crème brûlée, mléčné čokoládové medové pralinky... To je čokoláda! Svůdná, nádherná, nejlepší!

Nakladatelství Omega, 499 Kč

reklama