Korpus
- vejce 2 ks
- třtinový cukr 100 g
- limetková kůra
- olej (slunečnicový nebo řepkový) 80 ml + na vymazání formy
- polohrubá mouka 200 g + na vysypání formy
- kakao (holandského typu) 2 lžíce
- plnotučné mléko 150 ml
Čokoládový krém
- hořká čokoláda (kvalitní ) 500 g
- zakysaná smetana 360 g
- malinový džem 1 lžíce
- maliny (ostružiny a borůvky na ozdobu)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170°C. V robotu vyšlehejte vejce spolu s cukrem a kůrou z limetky do pěny. Vše se musí propojit.
- Pak přilijte olej a krátce prošlehejte. Mouku, kakao a kypřicí prášek prosejte do mísy. Postupně do těsta zapracovávejte sypkou směs a mléko. Vždy po částech prošlehejte a až se spojí, přidejte další část.
- Formu na dort vymažte olejem a vysypte moukou. Čokoládové těsto do ní rovnoměrně nalijte a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Že je korpus upečený, poznáte, když do něj zapíchnete špejli a po vytažení zůstane suchá. Korpus nechte na mřížce vychladnout.
- Mezitím ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu, nesmíte ji ale nechat přehřát. Jakmile se rozpustí, odstavte ji a lehce zapracujte zakysanou smetanu. Můžete i ručním mixérem, ale jen krátce tak, aby se opět ingredience propojily.
- Nechte čokoládový krém v ledničce asi 30 minut chladnout. Krém musí držet tvar.
- Vychladlý korpus podélně rozřízněte. Já korpus zarovnala i zeshora a to, co jsem odřízla jsem nadrobila pak na ozdobu dortu.
- Oddělte si menší část krému, do něj vmíchejte lžíci malinové marmelády a potřete jí spodní část korpusu. Přidejte čerstvé maliny a přiklopte. Boky dortu ozdobte krémem, já vytvářela špachtlí takové rybí šupinky, protože byl krém ztuhlejší.
- Pomocí špachtle potřete i vrchní část dortu. Zbývající čokoládový krém přendejte do zdobicího sáčku s větším otvorem dole a vytvarujte na dort „hovínko“ aneb poopsie.
- Po stranách rozdrobte odříznutý kousek korpusu a rozložte borůvky, maliny, ostružiny. Cokoliv vás napadne. Třeba i nejedlá očíčka.
- Nechte vyhladnout a pak teprve podávejte.