Zamotaná jablková babka – vláčný kynutý moučník s voňavou jablečnou náplní

Moje hodnocení
0x

Sladká babka s jablky je ideálním moučníkem pro podzimní i zimní dny. Jemné kynuté těsto odpočívá přes noc v lednici, díky čemuž je krásně nadýchané a vláčné. Jablečná náplň se skořicí mu dodává hřejivou chuť i vůni, která vás potěší už při pečení.

8 porcí
90 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Připravte těsto den předem: mléko mírně zahřejte. Droždí rozdrobte do misky, přidejte 1 lžíci cukru a 50 ml vlažného mléka. Metličkou prošlehejte, přidejte 1 lžíci mouky, znovu prošlehejte a nechte vzejít kvásek.

  2. Do mísy prosejte zbylou mouku, přidejte sůl, zbylý cukr a promíchejte. Přidejte zbytek mléka, žloutky a kvásek. Propracujte těsto a nakonec vlijte rozpuštěné máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto zlehka propracujte, rozválejte na obdélník silný asi 4 mm a přeneste ho na tác s moukou nebo pečicím papírem. Zakryjte fólií a nechte přes noc odpočívat v lednici.

  4. Náplň: jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Smíchejte je s citronovou šťávou a skořicovým cukrem a nechte 10 minut rozležet. Piškoty nadrťte najemno a vmíchejte je k jablkům.

  5. Odleželé těsto potřete jablečnou náplní, stočte do rolády a podélně ji rozpulte. Vzniklé prameny položte přes sebe, stočte do spirály a vložte do formy s pečicím papírem. Nechte kynout asi hodinu a poté pečte při 180 °C zhruba 45 minut. Babku vyklopte z formy až po mírném zchladnutí.

PRIMA TIPY:

  • Do jablečné náplně můžete přidat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo rozinek namočených v rumu.

  • Babku ozvláštníte i drobnou vrstvou povidel rozetřenou přímo na těsto před jablky.

  • Podávejte ještě mírně vlažnou s kopečkem zakysané smetany – krásně vyváží sladkost moučníku.

Vyzkoušejte také jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami

Není babka jako babka! Inspirujte se dalšími recepty na zamotané moučníky

Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty

Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.

Tarte Tatin | Šťavnatý jablečný koláč s vanilkou | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy | Žemlovka s jablky, tvarohem a sněhem

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů