Těsto
- plnotučné mléko 100 ml
- droždí 10 g
- cukr krupice 40 g
- hladká mouka 220 g
- sůl 1 špetka
- žloutek 2 ks
- máslo 80 g
Náplň
- jablka 4 ks
- citronová šťáva z 1 citronu
- skořicový cukr 2 sáčky
- dětské piškoty 50 g
Postup přípravy
Připravte těsto den předem: mléko mírně zahřejte. Droždí rozdrobte do misky, přidejte 1 lžíci cukru a 50 ml vlažného mléka. Metličkou prošlehejte, přidejte 1 lžíci mouky, znovu prošlehejte a nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte zbylou mouku, přidejte sůl, zbylý cukr a promíchejte. Přidejte zbytek mléka, žloutky a kvásek. Propracujte těsto a nakonec vlijte rozpuštěné máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto zlehka propracujte, rozválejte na obdélník silný asi 4 mm a přeneste ho na tác s moukou nebo pečicím papírem. Zakryjte fólií a nechte přes noc odpočívat v lednici.
Náplň: jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Smíchejte je s citronovou šťávou a skořicovým cukrem a nechte 10 minut rozležet. Piškoty nadrťte najemno a vmíchejte je k jablkům.
Odleželé těsto potřete jablečnou náplní, stočte do rolády a podélně ji rozpulte. Vzniklé prameny položte přes sebe, stočte do spirály a vložte do formy s pečicím papírem. Nechte kynout asi hodinu a poté pečte při 180 °C zhruba 45 minut. Babku vyklopte z formy až po mírném zchladnutí.
PRIMA TIPY:
Do jablečné náplně můžete přidat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo rozinek namočených v rumu.
Babku ozvláštníte i drobnou vrstvou povidel rozetřenou přímo na těsto před jablky.
Podávejte ještě mírně vlažnou s kopečkem zakysané smetany – krásně vyváží sladkost moučníku.
Vyzkoušejte také jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami
Není babka jako babka! Inspirujte se dalšími recepty na zamotané moučníky
Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty
Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.
Tarte Tatin | Šťavnatý jablečný koláč s vanilkou | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy | Žemlovka s jablky, tvarohem a sněhem