Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami
Zdroj: Na skok v kuchyni
Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami
Zdroj:
Na skok v kuchyni
Mezi nejtradičnější moučníky české kuchyně se jistě řadí štrúdl, i když se historicky pojí také s Rakouskem. Lidé ho milují v klasické podobě s jablky, někdy doplněné právě o ořechy nebo rozinky. Upečte si k odpolední kávě to, co máte nejraději.
Postup přípravy
-
Mouku dejte na vál a nadrobte do ní pomocí prstů studené máslo.
-
Přidejte žloutek, vodu, ocet, cukr, vanilku, citronovou kůru, sůl a zpracujte těsto.
-
To pak zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na hodinu do lednice. Můžete si ho připravit i den předem a před přípravou nechat cca 20 minut v pokojové teplotě povolit.
-
Předehřejte si troubu na 180 °C. Těsto vyválejte do obdélníkového tvaru (můžete udělat 1 velký nebo 2 menší štrúdly).
-
Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Pokud pustí hodně šťávy, trochu jí můžete slít.
-
Do misky dejte cukr, skořici a nasekané vlašské oříšky.
-
Do středu těsta nasypte polovinu směsi z misky, poté dejte jablka smíchaná s rozinkami a nakonec vše zasypte zbytkem skořicového cukru s oříšky.
-
Těsto zaviňte, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky.
-
Pečte v troubě 30–40 minut dozlatova.
Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami 2
Zdroj: Na skok v kuchyni
Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami 2
Zdroj:
Na skok v kuchyni