Suroviny
- hladká mouka 200 g
- máslo 125 g
- žloutek 1 ks
- voda 4 lžíce
- ocet (např. Bzenec) 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- vanilkový lusk (semínka z vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkového extraktu)
- citronová kůra (najemno nastrouhaná) 1 lžička
- sůl
Náplň
- jablka (větší ) 4 ks
- mletá skořice 2 lžičky
- třtinový cukr 4 lžíce
- vlašské ořechy 100 g
- sušené rozinky 100 g
Na dokončení
- vejce 1 ks
- mandlové plátky
Připravte jablečný štrúdl podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Mouku dejte na vál a nadrobte do ní pomocí prstů studené máslo.
- Přidejte žloutek, vodu, ocet, cukr, vanilku, citronovou kůru, sůl a zpracujte těsto.
- To pak zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na hodinu do lednice. Můžete si ho připravit i den předem a před přípravou nechat cca 20 minut v pokojové teplotě povolit.
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Těsto vyválejte do obdélníkového tvaru (můžete udělat 1 velký nebo 2 menší štrúdly).
- Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Pokud pustí hodně šťávy, trochu jí můžete slít.
- Do misky dejte cukr, skořici a nasekané vlašské oříšky.
- Do středu těsta nasypte polovinu směsi z misky, poté dejte jablka smíchaná s rozinkami a nakonec vše zasypte zbytkem skořicového cukru s oříšky.
- Těsto zaviňte, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky.
- Pečte v troubě 30–40 minut dozlatova.

Vyzkoušejte také hraběnčiny řezy s jablky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy