Suroviny
- hladká mouka 270 g
- Cukr 50 g
- sušené droždí 1/2 balíčku
- špetka soli
- Mléko 70 ml
- Vejce 1 ks
- změklé máslo 75 g + na vymazání formy
Náplň
- vlašské ořechy, mleté 170 g
- Mléko 150 ml
- Cukr 4 lžíce
- Strouhanka 2 lžíce
Recept
Bezlepková ořechová bábovka
Čas od času každý z nás dostane chuť na pořádnou klasickou ořechovou bábovku. Pěkně k čaji, poprášenou cukrem, s pořádným máslem a šťastnými vejci. Takovou nedělní...
Postup přípravy
- S pomalým kynutím je třeba začít už večer předem. V míse promíchejte mouku s cukrem, droždím a solí a hnětačem do nich zapracujte mléko, vejce a máslo.
- Těsto hněťte tak 10 minut, než je z něj kompaktní koule. Mísu s těstem pak přikryjte utěrkou a dejte přes noc do lednice.
- Druhý den těsto vyndejte z lednice a nechte ho přijít k pokojové teplotě, což trvá tak 1–2 hodiny.
- Mezitím si připravte náplň: ořechy s cukrem a mlékem tak 5 minut povařte na plotně a nakonec zahustěte 1 až 2 lžícemi strouhanky. Náplň nechte zchladnout.
- Těsto na pomoučené ploše rozválejte na obdélník o rozměrech asi 30 x 50 cm a rovnoměrně na něj rozprostřete náplň. Obdélník s náplní srolujte do ruličky (tak, že vznikne 50 cm dlouhá rulička), kterou po celé délce rozřízněte. Ty dvě poloviny obtočte okolo sebe navzájem do spirály.
- Hotového šneka vmáčkněte do máslem vymazané chlebíčkové formy, kde ho nechte kynout ještě tak 2 hodiny. Nakynutou babku pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 25–30 minut dozlatova, během pečení je možné vrch pomazat máslem, aby byla babka zlatavější.