návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Hraběnčiny řezy

Hodnoceno: 0x
20 ks porcí
do 1,5 hodiny
Hraběnčiny řezy
Autor: Marek Podhora Hraběnčiny řezy
Nadýchaný pečený sníh promění obyčejný jablečný koláč ve sváteční dezert jako ze zámku. Důležité je jablka nastrouhat nebo nakrájet na tenké plátky tak, aby zůstaly po upečení šťavnaté, ale zároveň si zachovaly lehkou texturu a těsto příliš nenavlhly. Nejlépe chutnají hraběnčiny řezy vlažné nebo v den upečení. Další dny se na sněhu začne srážet tekutina a křupavé řezy nepříjemně změknou. 

Suroviny (20 ks porcí)

Náplň:

Postup

  1. Žloutky promíchejte s cukrem, navrch nastrouhejte nebo nadrobno nakrájejte máslo a utřete do pěny. Přisypte mouku a kypřicí prášek, promíchejte, přilijte mléko a vypracujte hladké těsto (pomocí vařečky nebo ho uhněťte ručně). 
  2. Hlubší plech vymažte máslem a vysypte moukou. Třetinu těsta zabalte do potravinářské fólie a uložte do mrazáku. Zbylé těsto vyválejte na pomoučené ploše na plát o velikosti plechu, pokud se příliš lepí, vymačkejte ho rovnou na dno formy. 
  3. Ořechy nasekejte nahrubo a polovinu nasypte na těsto. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na tenké plátky na těsto. Rozprostřete je, posypte skořicí, vanilkovým cukrem a zbylými ořechy. 
  4. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha. Přidejte cukr a škrob a vyšlehejte pevný sníh. Krátce zašlehejte ocet a nadýchaný sníh rovnoměrně rozetřete na jablka. Navrch nastrouhejte odložené těsto (z mrazáku). 
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 45 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout. Podle chuti můžete posypat moučkovým cukrem. 
Hraběnčiny řezy
Autor: Marek Podhora Hraběnčiny řezy

Bez buchet se nevdáš

Umět se otáčet v kuchyni a postarat se o domácnost patřilo dříve mezi kýžené dovednosti holek na vdávání. Také se je to jejich maminky snažily co nejlépe naučit. Doba se změnila, ale okouzlit muže dobrým jídlem nebo vytvořit domácí pohodu v kuchyni je neměnnou konstantou, která zlepší rodinný život o tisíc procent. Pokud vás maminka vařit nenaučila, nebo zjišťujete, že jen o sushi a salátech se žít nedá, je tahle kuchařka přesně pro vás. Napsalo ji pět žen ze tří generací a shromáždily v ní recepty na jídla tradiční i moderní, zdravá i útěšná, zkrátka taková, která vždy potěší. Kniha obsahuje i zápisník, kam si můžete zapsat další recepty, které objevíte. 
Vydalo nakladatelství Došel Karamel
Související témata: jablka , Sladké