Suroviny
- jablka 4–5 ks
- třtinový cukr 2 lžíce + 2 lžíce do mléka
- mletá skořice 1 lžička
- máslo (rozpuštěné) 50 g + na vymazání formy
- měkký tvaroh (plnotučný) 250 g
- vejce (zvlášť žloutky a bílky) 4 ks
- moučkový cukr 2 lžíce + 1 lžíce na sníh
- vanilkový cukr 2 bio (nebo 4 lžíce domácího)
- plnotučné mléko 300 ml
- pečivo (starší, housky, rohlíky, bagety...) 400 g
Postup přípravy
- Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. V míse je smíchejte s cukrem a skořicí. Oddělte žloutky a bílky.
- Tvaroh utřete se 2 žloutky, přidejte rozpuštěné, ale ne horké máslo, moučkový a 1 vanilkový cukr. Promíchejte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem.
- Ve větší míse vyšlehejte mléko se zbylými 2 žloutky, třtinovým a vanilkovým cukrem. Starší pečivo nakrájejte na plátky a postupně namáčejte a dávejte těsně k sobě na dno formy.
- Navrch rozložte jablka s cukrem a skořicí a pomažte to polovinou utřeného tvarohu. Ukončete to opět namočeným pečivem a zbývajícím množství tvarohu, zalijte zbývajícím mlékem z misky.
- Žemlovku pečte dozlatova asi 40 až 45 minut, pak ji potřete vyšlehaným bílkem s troškou moučkového cukru a nechte ještě 5 minut péct, dokud sníh nezezlátne. Nakrájejte a podávejte.
Vyzkoušejte také recept na jednoduchý jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE