Najděte si recept
Na co máte chuť?

Luxusní žemlovka alias zemlbába s jablky, tvarohem a sněhem
Také ji zbožňujete! Žemlovka, zemlbába, prostě sladká tečka za nedělním obědem jako dělaná. Hezky s jablky, tvarohem a nadýchaným sněhem.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- jablka 4–5 ks
- třtinový cukr 2 lžíce + 2 lžíce do mléka
- mletá skořice 1 lžička
- rozpuštěné máslo 50 g + na vymazání formy
- plnotučný měkký tvaroh 250 g
- vejce (zvlášť žloutky a bílky) 4 ks
- moučkový cukr 2 lžíce + 1 lžíce na sníh
- vanilkový cukr 2 bio (nebo 4 lžíce domácího)
- plnotučné mléko 300 ml
- starší pečivo (housky, rohlíky, bagety) 400 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. V míse je smíchejte s cukrem a skořicí. Oddělte žloutky a bílky.
- Tvaroh utřete se 2 žloutky, přidejte rozpuštěné, ale ne horké máslo, moučkový a 1 vanilkový cukr. Promíchejte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem.
- Ve větší míse vyšlehejte mléko se zbylými 2 žloutky, třtinovým a vanilkovým cukrem. Starší pečivo nakrájejte na plátky a postupně namáčejte a dávejte těsně k sobě na dno formy.
- Navrch rozložte jablka s cukrem a skořicí a pomažte to polovinou utřeného tvarohu. Ukončete to opět namočeným pečivem a zbývajícím množství tvarohu, zalijte zbývajícím mlékem z misky.
- Žemlovku pečte dozlatova asi 40 až 45 minut, pak ji potřete vyšlehaným bílkem s troškou moučkového cukru a nechte ještě 5 minut péct, dokud sníh nezezlátne. Nakrájejte a podávejte.
Slepičárna
Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.
Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.
Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!