Suroviny
- jablka 900 g
- cukr krystal 100 g
- máslo (studené, nasekané na kousky) 60 g
- máslo (rozpuštěné) 60 g
- listové těsto 1 ks
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Máte-li formu, kterou můžete dát na sporák, dělejte karamel přímo v ní (existují keramické formy přímo na tarte tatin a pracuje se s nimi skvěle). Pokud takovou formu nemáte, budete muset udělat karamel na pánvi a do formy přelít. Zahřívejte cukr, dokud nezískáte tmavší karamel. Vmíchejte studené máslo.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte. Velmi těsně je naskládejte do formy na vrstvu karamelu vnější stranou dolů. Začněte od okrajů. Jablka dobře přitlačte do formy. Potřete rozpuštěným máslem. Pečte v troubě 30 minut.
- Z listového těsta vyválejte kolo o trochu větší než forma a tloušťce asi 3 milimetry. Propíchejte vidličkou.
- Formu s jablky vyndejte z trouby. Na povrch dejte listové těsto, okraje zatlačte dolů okolo jablek. Těsto ještě několikrát propíchněte špičkou nože, aby mohla při pečení unikat pára. Vraťte do trouby a pečte zhruba 40 minut dozlatova.
- Nechte alespoň hodinu zchladnout ve formě. Na povrch těsta přiložte talíř a koláč obraťte. Koláč chutná nejlíp hodinu až dvě po upečení, dokud je ještě teplý a krásně křupavý. Dá se však bez větších potíží ohřát.