Těsto
- máslo 125 g
- moučkový cukr 70 g
- vejce 1 ks
- vanilkový lusk 1/2 ks
- pomerančová kůra 1 lžička
- mandle 100 g
- hladká mouka 150 g
Krém
- hladká mouka 4 lžíce
- cukr 6 lžic
- vanilkový cukr 1 sáček
- pomerančová kůra 1 lžička
- žloutek 3 ks
- mléko 400 ml
- bílé víno 100 ml
Postup přípravy
- Máslo vyšlehejte s cukrem, vejcem, vanilkou a pomerančovou kůrou. Přidejte mandle a po částech mouku a vypracujte hladké těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na kulatý plát, přeneste do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy a prsty umačkejte na dno a k okrajům. Přebytečné okraje těsta odřízněte, dno propíchejte vidličkou a formu uložte do chladničky.
- Mezitím připravte krém. V míse smíchejte mouku s oběma druhy cukru a pomerančovou kůrou. Přidejte žloutky a trochu mléka a dobře promíchejte. Přilijte zbylé mléko a víno, mísu se směsí umístěte do horké vodní lázně a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Hotový krém nechte prochladnout.
- Jablka omyjte a z každého odkrojte ze tří stran dužinu tak, aby zůstal jen jádřinec. Dužinu pak naloupejte na velmi tenké plátky, velmi ostrým nožem nebo škrabkou na zeleninu to jde úplně snadno.
- Na těsto ve formě rozetřete připravený krém. Vždy jeden plátek jablka stočte do ruličky (pokud se plátky lámou, zahřejte je asi 10 vteřin v mikrovlnce) a postavte na krém (začněte po obvodu). Kolem něj pak postupně skládejte další plátky jako okvětní lístky. Takto postupně vytvořte růžičky po celém povrchu krému. Lehce je na povrchu potřete rozehřátou zavařeninou a koláč pečte asi 35 minut při 180 °C dozlatova.
PRIMA TIP: Chcete-li, můžete plátky jablek předem vložit do misky s vodou a citronovou šťávou. Nezhnědnou tak rychle a získají pikantnější chuť díky citronové šťávě.
Vyzkoušejte také jednoduchý jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnatý jablečný koláč s vůní vanilky
Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty
Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.
Tarte Tatin | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy | Žemlovka s jablky, tvarohem a sněhem