Suroviny
- jablka 1 kg
- rohlík (nebo houska, starší) 5–6 ks
- vejce 3 ks
- vanilkový cukr 3 lžíce
- plnotučné mléko 200 ml
- máslo (na vymazání formy)
- skořicový cukr 1 sáček
- sušené rozinky 1 hrst
- Mandlové lupínky 100 g
- meruňkový džem několik lžic
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Pečivo nakrájejte na asi 1,5cm plátky a dejte je do mísy. Stranou promíchejte 3 žloutky s vanilkovým cukrem a mlékem a vlijte na pečivo. Nechte asi 10 minut máčet.
- Vše vlijte do vymaštěného pekáče. Navrch rozložte na plátky nakrájená oloupaná jablka, posypte skořicovým cukrem, rozinkami a mandlovými lupínky. Vložte do trouby a pečte asi 35 až 40 minut, až jablka změknou a žemlovka bude propečená. Nechte ji vychladnout.
- Pak ušlehejte ze 3 bílků sníh a zlehka do něj vmíchejte meruňkovou zavařeninu. Rozetřete nebo ozdobně naneste na vychladlou žemlovku, vložte do horké trouby a nechte sníh lehce zapéct, aby chytil barvu.
PRIMA TIP: Na žemlovku můžete použít jakékoliv starší, nepříliš slané pečivo z kynutého těsta, jako jsou loupáky, vánočka apod. Starší pečivo se skvěle zhodnotí a získá úplně jiné, nové parametry. V tradiční kuchyni c. a k. říše platila za vybranou pochoutku – nejvyšší čas ji uvést do síně slávy naší gastronomie.
Vyzkoušejte také žemlovku s jablky a tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní žemlovka alias zemlbába s jablky, tvarohem a sněhem
Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty
Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.
Tarte Tatin | Šťavnatý jablečný koláč s vanilkou | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy