Suroviny
- plnotučné mléko 100 ml
- chlebová mouka 550 g + na poprášení
- sůl 1/2 lžičky
- cukr krupice 100 g
- sušené droždí 7 g
- vejce (velká, pokojové teploty) 4 ks
- máslo (pokojové teploty, nakrájené na kousky) 150 g
Náplň
- cukr krupice (světlý přírodní) 50 g
- kakao 30 g
- tmavá čokoláda (nakrájená nadrobno) 125 g
- máslo (nakrájené na kousky) 100 g
- pomerančová kůra ze 3 pomerančů
Sirup
- cukr krupice 100 g
- pomerančová šťáva ze 3 pomerančů
- pomerančová kůra (nakrájená na tenké proužky) z 1 pomeranče
Postup přípravy
- Mléko ohřejte a dejte stranou. Mouku vsypte do nádoby robota, k jedné straně dejte sůl, ke druhé cukr a droždí. Dobře promíchejte rukama a pak hákovým nástavcem.
- Zapněte na střední rychlost, vlijte mléko a pak jedno po druhém přidávejte vejce. Míchejte asi 10 minut dohladka, pak po kouskách zapracujte máslo. Podle potřeby seškrabávejte ze stěn nádoby a promíchejte na měkké těsto. Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně. Těsto pak dejte do velké mísy a přikryté nechte 1½ až 2 hodiny na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto pak dejte na 1 hodinu do chladu.
- Velký plech vyložte papírem na pečení. Všechny přísady na náplň zahřívejte v kastrůlku při střední teplotě za stálého promíchávání, až se spojí. Přelijte do misky a nechte úplně vychladnout, pak přesuňte na 40 minut do ledničky, několikrát promíchejte, aby náplň zpevnila, ale dala se ještě roztírat.
- Vykynuté těsto rozválejte na obdélník zhruba 40 x 70 cm. Plochou stěrkou potřete vychladlou náplní a z kratší strany pevně stočte. Švem dolů položte na prkýnko a po délce rozkrojte. Přehazováním ze strany na stranu spleťte jako cop, konci sobě spojte do věnce a přesuňte na plech. Přikryté utěrkou nechte 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 180 °C a babku pečte 35 až 40 minut dozlatova.
- Mezitím svařte cukr s pomerančovou šťávou a kůrou při vyšší teplotě 5 až 10 minut do zhoustnutí. Upečenou babku potřete sirupem a posypte proužky kůry.
Pomerančová kynutá babka zamotaná do věnce Zdroj: Marek Kučera
Z kynutého těsta můžete upéct také klasické české buchty s náplní podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE