redakce Prima FRESH

Pomerančová kynutá babka zamotaná do věnce

Moje hodnocení
1x

Tzv. babky se pod tímhle názvem usídlily v mnoha kuchyních světa, ač zjevně pocházejí ze slovanského prostředí. Obvykle jde o různé typy kynutých buchet, které bychom nazvali mramorované, ale právě jejich dvoubarevnost a různé vtipné stáčení učinily z babičkovských pokladů moučník našich dnů. Tahle babka je navíc nádherně a slavnostně vyfiknutá podle poslední módy.

14 porcí
120 minut

Suroviny

Náplň

Sirup

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte a dejte stranou. Mouku vsypte do nádoby robota, k jedné straně dejte sůl, ke druhé cukr a droždí. Dobře promíchejte rukama a pak hákovým nástavcem.
  2. Zapněte na střední rychlost, vlijte mléko a pak jedno po druhém přidávejte vejce. Míchejte asi 10 minut dohladka, pak po kouskách zapracujte máslo. Podle potřeby seškrabávejte ze stěn nádoby a promíchejte na měkké těsto. Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně. Těsto pak dejte do velké mísy a přikryté nechte 1½ až 2 hodiny na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto pak dejte na 1 hodinu do chladu.
  3. Velký plech vyložte papírem na pečení. Všechny přísady na náplň zahřívejte v kastrůlku při střední teplotě za stálého promíchávání, až se spojí. Přelijte do misky a nechte úplně vychladnout, pak přesuňte na 40 minut do ledničky, několikrát promíchejte, aby náplň zpevnila, ale dala se ještě roztírat.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník zhruba 40 x 70 cm. Plochou stěrkou potřete vychladlou náplní a z kratší strany pevně stočte. Švem dolů položte na prkýnko a po délce rozkrojte. Přehazováním ze strany na stranu spleťte jako cop, konci sobě spojte do věnce a přesuňte na plech. Přikryté utěrkou nechte 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 180 °C a babku pečte 35 až 40 minut dozlatova.
  5. Mezitím svařte cukr s pomerančovou šťávou a kůrou při vyšší teplotě 5 až 10 minut do zhoustnutí. Upečenou babku potřete sirupem a posypte proužky kůry.

Z kynutého těsta můžete upéct také klasické české buchty s náplní podle našeho videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty