Suroviny
- jablka (větší, kyselejší, např. Granny Smith nebo Jonagold) 3 ks
- citronová šťáva z 1 citronu
- hladká mouka 150 g
- cukr 2 lžíce
- vanilkový cukr 1 lžička
- sůl 1 špetka
- mletá skořice 1/2 lžičky
- vejce 2 ks
- plnotučné mléko (nebo rostlinné) 150 ml
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
- slunečnicový olej (na smažení)
K dokončení
- moučkový cukr (smíchaný s trochou mleté skořice)
- vanilková omáčka (volitelné)
- zmrzlina (volitelné)
- šlehačka (volitelné)
Trocha historie
Apfelküchle mají své kořeny v německy mluvících regionech, kde byla jablka běžnou surovinou díky jejich dostupnosti a dlouhé trvanlivosti. Tento pokrm byl oblíbený zejména během zimních měsíců, kdy byly čerstvé suroviny omezené. Jablečné kroužky se připravovaly jako rychlé a vydatné jídlo, často doprovázené medem, marmeládou nebo vanilkovou omáčkou. Dnes jsou Apfelküchle symbolem rustikální kuchyně a domácí pohody.
Postup přípravy
- Příprava jablek: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 1 cm. Plátky zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědly, a odložte stranou.
- Příprava těstíčka: V misce smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, skořici a prášek do pečiva.
- Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.
- Žloutky prošlehejte s mlékem a přilijte k suché směsi. Prošlehejte dohladka a nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků, až vznikne hladké těstíčko. Konzistence by měla být podobná těstu na palačinky – pokud je příliš husté, přidejte trochu mléka.
- Smažení: Ve vyšší pánvi nebo v kastrolu rozehřejte vyšší vrstvu oleje na střední teplotu (olej by měl být dostatečně horký, aby se těsto hned začalo smažit, ale ne příliš, aby se nepřepalovalo).
- Jablečné plátky namáčejte do těstíčka, aby byly rovnoměrně obalené, a opatrně je ihned vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte dozlatova z obou stran (každá strana asi 2–3 minuty).
- Dokončení: Hotové kroužky nechte okapat na papírové utěrce. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.
- Apfelküchle podávejte teplé, ideálně s vanilkovou omáčkou, šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
PRIMA TIPY NA VYLEPŠENÍ:
- Do těstíčka můžete přidat trochu strouhané citronové nebo pomerančové kůry pro svěží chuť.
- Pro výraznější chuť vyzkoušejte do těstíčka přidat špetku muškátového oříšku či perníkového koření nebo pár kapek rumu.
- Zajímavou variantou je těstíčko, do kterého místo mléka dáte bílé víno (může být i šumivé) nebo světlé pivo.
Vyzkoušejte také hraběnčiny řezy s jablky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy