Suroviny
- jablka (větší, kyselejší, např. Granny Smith nebo Jonagold) 3 ks
 - citronová šťáva z 1 citronu
 - hladká mouka 150 g
 - cukr 2 lžíce
 - vanilkový cukr 1 lžička
 - sůl 1 špetka
 - mletá skořice 1/2 lžičky
 - vejce 2 ks
 - plnotučné mléko (nebo rostlinné) 150 ml
 - kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
 - slunečnicový olej (na smažení)
 
K dokončení
- moučkový cukr (smíchaný s trochou mleté skořice)
 - vanilková omáčka (volitelné)
 - zmrzlina (volitelné)
 - šlehačka (volitelné)
 
Trocha historie
Apfelküchle mají své kořeny v německy mluvících regionech, kde byla jablka běžnou surovinou díky jejich dostupnosti a dlouhé trvanlivosti. Tento pokrm byl oblíbený zejména během zimních měsíců, kdy byly čerstvé suroviny omezené. Jablečné kroužky se připravovaly jako rychlé a vydatné jídlo, často doprovázené medem, marmeládou nebo vanilkovou omáčkou. Dnes jsou Apfelküchle symbolem rustikální kuchyně a domácí pohody.
Postup přípravy
- Příprava jablek: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 1 cm. Plátky zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědly, a odložte stranou.
 - Příprava těstíčka: V misce smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, skořici a prášek do pečiva.
 - Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.
 - Žloutky prošlehejte s mlékem a přilijte k suché směsi. Prošlehejte dohladka a nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků, až vznikne hladké těstíčko. Konzistence by měla být podobná těstu na palačinky – pokud je příliš husté, přidejte trochu mléka.
 - Smažení: Ve vyšší pánvi nebo v kastrolu rozehřejte vyšší vrstvu oleje na střední teplotu (olej by měl být dostatečně horký, aby se těsto hned začalo smažit, ale ne příliš, aby se nepřepalovalo).
 - Jablečné plátky namáčejte do těstíčka, aby byly rovnoměrně obalené, a opatrně je ihned vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte dozlatova z obou stran (každá strana asi 2–3 minuty).
 - Dokončení: Hotové kroužky nechte okapat na papírové utěrce. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.
 - Apfelküchle podávejte teplé, ideálně s vanilkovou omáčkou, šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
 
PRIMA TIPY NA VYLEPŠENÍ:
- Do těstíčka můžete přidat trochu strouhané citronové nebo pomerančové kůry pro svěží chuť.
 - Pro výraznější chuť vyzkoušejte do těstíčka přidat špetku muškátového oříšku či perníkového koření nebo pár kapek rumu.
 - Zajímavou variantou je těstíčko, do kterého místo mléka dáte bílé víno (může být i šumivé) nebo světlé pivo.
 
Vyzkoušejte také hraběnčiny řezy s jablky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy