Suroviny
- višně (sušené, můžete zkusit i brusinky) 150 g
- tmavý rum 60 ml
- hladká mouka (+ trocha na poprášení) 335 g
- sušené droždí 1 sáček
- máslo (rozpuštěné) 95 g
- mléko (vlažné) 95 ml
- moučkový cukr 45 g
- vejce (rozšlehaná) 3 ks
- tmavá čokoláda (70%, nahrubo nasekaná) 80 g
- sůl 1/2 lžičky
Rumový sirup
- moučkový cukr 110 g
- tmavý rum 85 ml
Postup přípravy
- Nechte višně namočené v rumu alespoň 4 hodiny, ale nejlépe přes noc.
- Na těsto prosijte mouku a sůl do velké mísy a vmíchejte droždí. V jiné misce smíchejte mléko, máslo, cukr a vejce. Uprostřed mouky udělejte důlek, vlijte směs a zamíchejte těsto. Rukama ho hněťte, dokud nebude hladké a pružné. Přemístěte ho do lehce vymaštěné mísy, zakryjte fólií a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučenou plochu a rukama roztáhněte na obdélník zhruba 40 x 20 cm. Posypte čokoládou a višněmi tak, aby vám zbyl podél jedné dlouhé strany asi 2 cm široký volný okraj. Směrem od tohoto okraje těsto srolujte. Odkrojte případné nerovné konce a rozkrojte „roládu“ na 7 kusů.
- Vymažte 20centimetrovou koláčovou formu (můžete použít i hlubší pánev, pokud se vám vejde do trouby). Dejte do ní kolečka těsta, opět přikryjte fólií a nechte ještě 30 minut kynout. Zvětší se a vyplní formu.
- Dejte formu do trouby a hned stáhněte teplotu na 200 °C. Pečte 35 minut dozlatova.
- Mezitím připravte rumový sirup smícháním rumu, cukru a 125 ml vody. Pomalu ho asi 10 minut za stálého míchání provařte. Nechte mírně zchladnout a lžící jím přelijte ještě horkou babku.