Suroviny
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- cukr krupice 100 g
- máslo 100 g + na vymazání formy
- droždí 21 g
- sůl 1 lžička
- vejce 1 ks
- vlažné mléko 240 ml
- rum 1 lžička
- jahodový džem (např. Schwartau) 4 lžíce
- pistácie (nasekané)
Postup přípravy:
- Nejdříve připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, které zasypte lžící cukru a nechte ho rozpustit. Poté do misky nalijte trochu vlažného mléka, zasypte lžící polohrubé mouky a promíchejte.
- Kvásek dejte na teplé místo vzejít. Do mísy poté dejte zbylou polohrubou mouku, zbylý cukr, sůl, vejce, zbylé mléko a rum. Tuto směs nechte v robotu dobře zpracovat (cca 10 minut). Až kvásek zdvojnásobí objem, přidejte ho k těstu společně s hladkou moukou a na nejnižší stupeň dobře zpracujte.
- Nakonec do těsta nechte zapracovat na kostičky nakrájené studené máslo. Zpracované těsto rozdělte do dvou mís a nechte zhruba 1,5–2 hodiny vykynout. Z každé mísy pak vyklopte těsto, které na pomoučené ploše vyválejte na dva obdélníky o velikosti zhruba 25×20 cm a pomažte je džemem.
- Poté těsta zarolujte a podélně rozřízněte nožem. Pak už je stačí jen zamotat a vložit do dvou zapékacích forem, které předem vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Hotové babky nechte ještě 15–20 minut kynout v pokojové teplotě. Po uplynutí této doby je vložte do trouby a pečte 20–25 minut dozlatova. Hotové babky posypte nasekanými pistáciemi.
Chcete si připravit další kynutý moučník? Pusťte si videorecept na klasické buchty:
Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté buchty makové a tvarohové
Nebo vyzkoušejte další recepty na kynutou babku: