Coolinářka

Kynutá babka s pekanovými ořechy a skořicí

Moje hodnocení
12x

Babka je tradiční pečivo židovské kuchyně, které si s velkou oblibou dopřávají samozřejmě v Izraeli, ale i dalších státech. Je specifické svým tvarem, kterého docílíte díky promotání dvou pramenů plněného těsta. A co se náplní týče, nejznámější bývají ty sladké, ale ani slané nechybí.

1 porce
120 minut
židovská

Suroviny

Náplň

Postup přípravy

  1. V míse utřete rozdrobené droždí se lžičkou cukru krupice, vznikne řídká kašička. Přidejte hladkou mouku, sůl a zbytek cukru a vanilkový cukr. Vše smíchejte lžící.
  2. Pak přidejte mléko a dvě vejce. Hnětacím hákem robotu nebo ručně zadělejte těsto. Když se vše spojí, postupně do těsta jednotlivě zapracujte 5 lžic povoleného másla. Těsto hněťte, dokud se nepřestane lepit na stěny mísy.
  3. Těsto v míse zakryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a dejte ho na teplé místo kynout na 2 hodiny.
  4. Mezitím si připravte náplň smícháním másla pokojové teploty, hnědého cukru, skořice a javorového sirupu. Formu na chlebíček vymažte máslem.
  5. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozválejte ho do tvaru obdélníku. Pomažte ho náplní a posypte nasekanými pekanovými ořechy. Těsto zatočte, jako když děláte třeba závin, rozkrojte ho podélně napůl a navzájem oba prameny propleťte. Babku nechte ve formě znovu kynout ještě asi 50 minut.
  6. Babku v chlebíčkové formě po vykynutí dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C. Na dno formy dejte kus alobalu, při pečení může trochu kapat rozpuštěné máslo z náplně. Pečte asi 50–60 minut. Pokud se začne z vrchu připalovat, přikryjte ji alobalem. Vyzkoušejte špejlí, jestli se těsto nelepí.
  7. Hotový moučník asi po 5 minutách opatrně vyklopte z formy na drátěnou mřížku a nechte ho zchladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Coolinářka


Přečtěte si také

Recepty