Suroviny
- hladká mouka 2 hrnky (cca 280 ml) + na pomoučení válu
- cukr krupice 1/4 hrnku
- droždí 1/2 kostky
- vejce 2 ks
- mléko (vlažné ) 1/4 hrnku
- vanilkový cukr 1 balení
- máslo (pokojové teploty) 5 lžic + na vymazání formy
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
- máslo 4 lžíce
- javorový sirup 2 lžíce
- skořice 1 lžička
- hnědý cukr 1/2 hrnku
- pekanové ořechy (sekané ) 1/2 hrnku
Postup přípravy
- V míse utřete rozdrobené droždí se lžičkou cukru krupice, vznikne řídká kašička. Přidejte hladkou mouku, sůl a zbytek cukru a vanilkový cukr. Vše smíchejte lžící.
- Pak přidejte mléko a dvě vejce. Hnětacím hákem robotu nebo ručně zadělejte těsto. Když se vše spojí, postupně do těsta jednotlivě zapracujte 5 lžic povoleného másla. Těsto hněťte, dokud se nepřestane lepit na stěny mísy.
- Těsto v míse zakryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a dejte ho na teplé místo kynout na 2 hodiny.
- Mezitím si připravte náplň smícháním másla pokojové teploty, hnědého cukru, skořice a javorového sirupu. Formu na chlebíček vymažte máslem.
- Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozválejte ho do tvaru obdélníku. Pomažte ho náplní a posypte nasekanými pekanovými ořechy. Těsto zatočte, jako když děláte třeba závin, rozkrojte ho podélně napůl a navzájem oba prameny propleťte. Babku nechte ve formě znovu kynout ještě asi 50 minut.
- Babku v chlebíčkové formě po vykynutí dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C. Na dno formy dejte kus alobalu, při pečení může trochu kapat rozpuštěné máslo z náplně. Pečte asi 50–60 minut. Pokud se začne z vrchu připalovat, přikryjte ji alobalem. Vyzkoušejte špejlí, jestli se těsto nelepí.
- Hotový moučník asi po 5 minutách opatrně vyklopte z formy na drátěnou mřížku a nechte ho zchladnout.
Kynutá babka s pekanovými ořechy a skořicí 2 Zdroj: Coolinářka