Suroviny
- máslo 150 g
- hladká mouka 260 g
- moučkový cukr 85 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- žloutek 2 ks
- citrony 1/2 ks
Náplň:
- jablka 600 g
- citronová šťáva 1/2 plodu
- cukr krupice 50 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- piškoty (rozmixované) 100 g
Postup přípravy:
- Máslo nakrájejte na kousky a vypracujte s prosátou moukou, oběma cukry, žloutky, kůrou a šťávou z poloviny citronu na hladké nelepivé těsto. Uložte do chladničky na 1 hodinu odležet.
- Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Smíchejte s citronovou šťávou, oběma cukry a piškoty.
- Z těsta oddělte 18 kousků po 25 g. Z každého kousku vyválejte pramen dlouhý 25 cm a spleťte vždy 3 prameny dohromady do copu.
- Zbylé těsto rozválejte na plát a vložte do pekáčku (25×20 cm). Na těsto rozložte jablečnou náplň a položte copánky z těsta. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení nechte vychladnout na plechu a odležet nejlépe do druhého dne.

Jablečný copánkový koláč - efektní a lahodný moučník nejen na neděli Zdroj: Kulinární studio MAFRA / Imagefood BM / Profimedia
Chcete zkusit další jablečný dezert? Pusťte si náš videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný koláč s vanilkou
Nebo projděte další tipy: