Suroviny
- polohrubá mouka 250 g
- máslo (změklé) 150 g
- cukr krupice 150 g
- vanilka (prášková) 1/2 lžičky
- vejce 3 ks
- sůl špetka
- jablka (pevná a sladká) 4–5 ks
- cukr krystal (na posypání jablek) 3 lžíce
- moučkový cukr (na posypání hotového koláče)
Nechte se při přípravě koláče vést návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vyšlehejte máslo s cukrem a solí do pěny. Postupně zapracujte vejce, mouku a prášek do pečiva.
- Oloupejte jablka, rozkrojte je na čtvrtiny a zbavte jádřinců. Do každé čtvrtky jablka udělejte několik hlubokých zářezů, ale nedokrojte úplně.
- Na dno koláčové formy vymazané máslem dejte kolečko pečicího papíru a vlijte do ní těsto. Do těsta vtlačte jablka a lehce je pocukrujte.
- Pečte zhruba 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto hotové. Nechte částečně zchladnout ve formě, pocukrujte, vyklopte na mřížku a nechte vychladnout úplně.
Vyzkoušejte také kynutý švestkový koláč podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE