Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jahodová babka z kynutého těsta

Moje hodnocení
2x

Babka je původně židovské pečivo s kakaem a skořicí z brioškového těsta. Peče se zpravidla v chlebíčkové formě a krájí se na plátky, které skvěle chutnají samotné, nebo přelité medem. V téhle verzi nahrazují čokoládové mramorování jahody, které si s kynutým těstem překvapivě dobře rozumí. A přidat můžete i voňavou skořici.

12 porcí
60 minut

Těsto

  • mléko (polotučné mléko) 250 ml
  • sušené droždí 1 sáček (7 g)
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 50 g
  • hladká celozrnná špaldová mouka 250 g
  • hladká špaldová mouka 250 g
  • vejce 2 ks
  • vanilkový cukr (žloutky) 2 ks
  • vanilka (vanilkový extrakt) 2 lžičky
  • černý pepř (sůl) 10 g
  • máslo (změklé máslo) 150 g
  • mouka na pomoučení

Náplň

  • čerstvé jahody (lze použít i mražené) 200 g
  • jahodová zavařenina bez přidaného cukru 250 g

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Vlijte ho do zadělávací mísy, přisypte droždí a promíchejte s cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut.
  2. Ke kvásku prosejte obě mouky, přidejte vejce, žloutky, vanilku a sůl. Vypracujte hladké těsto, dobře to jde v robotu s nástavcem hnětací hák. Máslo nakrájejte na kostičky a jakmile se začnou suroviny spojovat do těsta, postupně je k nim přidávejte za stálého hnětení. Míchejte 10–15 minut, až se těsto začne lepit na hák.
  3. Hák vytáhněte, mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a těsně ji obtáhněte po vnitřních stěnách nádoby i povrchu těsta. Těsto nechte kynout na teplém místě 1,5–2 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Mezitím připravte náplň. Jahody očistěte, odstopkujte a nakrájejte na malé kostičky. Promíchejte je se zavařeninou.
  5. Pracovní plochu pomoučete a vyklopte na ní vykynuté těsto. Vyválejte obdélník silný 3 mm. Rovnoměrně ho potřete jahodovou náplní. Z delší strany zabalte těsto do tvaru rolády. Ostrým nožem roládu podélně uprostřed rozřízněte napůl. Obě poloviny zapleťte do jednoduchého copu tak, aby řezná strana těsta směřovala stále nahoru. Tak na vrchní straně copu vyniknou pruhy. Cop vložte do silikonové formy na chléb (30 × 10 cm), nerezovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě.
  6. Po 20 minutách rozehřejte troubu na 180 °C. Cop pečte dozlatova zhruba 35–40 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečenou babku vyklopte po 5 minutách na mřížku a nechte ji zchladnout, pak nakrájejte na plátky a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty