Suroviny
- jablka (kyselejší, zelená) 4–5 ks
- citronová šťáva
- vanilkový lusk (vyškrabaná semínka) 1 ks
- máslo 300 g
- cukr krupice 300 g
- vejce 6 ks
- hladká mouka 300 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- smetana ke šlehání 100 ml
- mletá skořice 2 lžičky
- třtinový cukr (světlý) 25 g
- mandle (sekané nebo plátky, můžete použít i jiné ořechy) 50 g

Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřince, nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
- Ve velké míse utřete máslo s cukrem a vanilkou. Jedno po druhém přidejte vejce a dál šlehejte, dokud směs nebude jednolitá, a potom do ní prosijte mouku s kypřicím práškem a solí. Nakonec přilijte smetanu, naposledy důkladně prošlehejte, nalijte na připravený plech a jemně uhlaďte stěrkou.
- Jablka, skořici a třtinový cukr vložte do plastového sáčku a důkladně protřepejte. Pak jimi poklaďte syrové těsto a posypte plátky mandlí. (Pokud jste přesvědčeni, že jíme i očima, můžete z nich vytvořit nějaký pěkný ornament.)
- Pečte 30–35 minut. Míru propečení zkontrolujte špejlí, pokud vyjde ven čistá, je hotovo.
- Ještě teplé nakrájejte na čtvercové kusy a ihned podávejte. Buchta vydrží 2–3 dny, nicméně vám ji doporučuji schovat do vzduchotěsné nádoby, aby se nevysušila.
Vyzkoušejte také jednoduchý jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnatý jablečný koláč s vůní vanilky
Inspirujte se i dalšími sladkými recepty ze skandinávské kuchyně