Náplň
- plnotučné mléko 750 ml
- cukr krupice 125 g
- vanilkový cukr (nebo několik kapek vanilkové esence) 2 lžíce
- kukuřičný škrob 40 g
- dětská krupička 50 g
- sůl 1 špetka
- mletý mák 200 g
- citronová šťáva z 1 citronu
- citronová kůra z 1 citronu
- jablka (pevná, navinulá) 3–4 ks
Těsto
- hladká mouka 225 g
- moučkový cukr 75 g
- máslo 150 g
Drobenka
- polohrubá mouka (nebo hrubá) 150 g
- cukr krupice 100 g
- máslo 100 g
Postup přípravy
- Na náplň dejte do hrnce mléko, cukr, vanilkový cukr, škrob, krupičku a špetku soli. Za stálého promíchávání uveďte do varu a při mírné teplotě vařte, až směs zhoustne asi jako pudink. Sundejte z plotýnky.
- Do ještě horké směsi vmíchejte mák, kůru a šťávu z citronu. Nechte stranou.
- Omytá jablka oloupejte, vykrojte jádřince a jablka nakrájejte na drobné kousky, které vmíchejte do náplně.
- Na těsto promíchejte mouku s cukrem, přidejte kousky másla a vypracujte hladké těsto. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Dno formy nebo plech vyložte papírem na pečení a rozestřete na něj těsto. Máte-li kulatou formu (s odepínacím dnem), vytvořte z těsta okraj. Na drobenku v míse promíchejte mouku s cukrem a zapracujte kousky studeného másla, až vzniknou hrudky.
- Na těsto rovnoměrně rozetřete náplň, posypte drobenkou, vložte do trouby a koláč pečte asi 50 minut, až bude těsto propečené a drobenka hezky zezlátne. Před podáváním nechte koláč úplně vychladnout.
Vyzkoušejte jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnatý jablečný koláč s vůní vanilky